Deze dag: de marathon van 700 meter

Champagne in 2012: de baanverlenging gaat door
Champagne in 2012: de baanverlenging gaat door © RTV Noord
Na 35 jaar verzet krijgt Groningen Airport Eelde er 700 meter bij. We gaan terug naar deze dag in de geschiedenis, 15 februari 2012, de dag dat de Raad van State toestemming gaf voor baanverlenging.
'Er is een einde gekomen aan een marathon van 700 meter.' Met deze woorden reageert de toenmalig directeur Jos Hillen van Groningen Airport Eelde. Het vliegveld streed jarenlang voor de baanverlening om zo grotere toestellen te kunnen verwelkomen. Met als gevolg de mogelijkheid tot vluchten naar verre bestemmingen en daarmee meer passagiers.
De gemeente Groningen steunt de doelstelling van het vliegveld. De inmiddels vertrokken burgemeester Peter Rehwinkel ziet door de baanverlenging kansen op economische groei. Zijn Groningen zou bijvoorbeeld als congresstad meer in trek moeten komen.
De weg naar baanverlenging in vogelvlucht
Verslaggever Goos de Boer staat op de dag van de uitspraak op Groningen Airport Eelde om daar reacties te verzamelen. Hij treft er een groot feest met alle betrokken partijen en omwonenden. De champagne vloeit rijkelijk.
VOLE, dat jarenlang heeft gestreden tegen de baanverlenging, is er niet bij en laat weten dat 'de tent over twee jaar toch failliet is'.
Hillen reageert stellig als hij even het feestgedruis verlaat voor een interview, live op tv. 'De grootst mogelijke lariekoek. Het gaat groeien. Als we hier over een jaar staan, mag u mij erop afrekenen.'
Hij belooft vluchten zonder tussenstop en nieuwe verbindingen met Italiaanse bestemmingen en bijvoorbeeld Kopenhagen.
Nu, acht jaar later, wordt er inderdaad gevlogen op Kopenhagen en ook Londen staat in het vluchtschema.
Ondertussen gaan de strijd van VOLE en de discussie over het vliegveld onverminderd door. Maar die baanverlenging pakt niemand 'Eelde' nog af. De finish van de mini-marathon is gehaald.