Nieuw-Zeelandse oud-burgemeester krijgt allereerste Abel Tasman Erepenning

De Nieuw-Zeelandse voormalig burgemeester Richard Kempthorne heeft zaterdag in Lutjegast de Abel Tasman Erepenning gekregen.
Kempthorne was twaalf jaar burgemeester van het Tasman District in Nieuw-Zeeland. Hij kreeg de penning uit handen van burgemeester Ard van der Tuuk van de gemeente Westerkwartier.
De Abel Tasman Erepenning is een nieuwe penning voor de heringedeelde gemeente Westerkwartier om mensen of organisaties te eren.

Eerste ontvanger

Kempthorne is de eerste ontvanger van de Erepenning in het Westerkwartier. Hij was met zijn vrouw Jane op bezoek in de provincie en wist niet dat hij verrast zou worden met de penning.
'Het is een enorme eer om deze Erepenning te mogen ontvangen', zei Kempthorne. 'Ik had echt geen idee. Mijn vrouw en ik waarderen dit gebaar enorm.'

Herinnering in stand houden

De Nieuw-Zeelander kreeg de onderscheiding, omdat hij zich ervoor heeft ingezet de herinnering aan Abel Tasman in stand te houden. De ontdekkingsreiziger uit Lutjegast ontdekte Nieuw-Zeeland in 1642.

Maori

Op initiatief van toenmalig burgemeester Kempthorne zijn volgens de gemeente Westerkwartier ook de banden tussen het Westerkwartier en Nieuw-Zeeland aangehaald. Het is volgens de gemeente ook vooral aan Kempthorne te danken dat er in 2017 een verzoeningsceremonie is geweest met de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland: de Maori.

Ambtsketen

Het ontwerp van de Abel Tasman Erepenning is gemaakt door goudsmid Roger Veldman uit Ezinge. Hij is ook degene die de ambtsketen voor de gemeente Westerkwartier heeft ontworpen.