Driedaags feest luidt begin in van nieuw Selwerd

Met een driedaags feest is dit weekend in de stad Groninger wijk Selwerd afscheid genomen van Selwerd zoals het nu is en de aftrap gegeven voor de wijkvernieuwing.
Na de voorjaarsvakantie begint de sloop van de portiekflats aan de Berkenlaan. In totaal verdwijnen er 61 huizen. De wijk krijgt daar later 90 nieuwe en energiezuinige woningen voor terug.

Minigolfbaan

De oude appartementen dienden stuk voor stuk als ruimtes voor workshops, huiskamerconcerten en sommigen zijn zelfs onderdeel van een minigolfbaan.
Het feest is belangrijk voor de mensen, ziet bedenker Sijas de Groot. Hij ziet de een na de ander op speurtocht gaan door de portiekflats.
In een van de kamers staat Melissa Jutte. Zij vindt het belangrijk dat iedereen uit de wijk elkaar leert kennen en dat mensen mogelijkheden krijgen. 'Selwerd staat bekend als een wijk die het niet zo breed heeft', zegt ze. 'Het is belangrijk om mensen iets te bieden.'

Problemen met jeugd

Als het over Selwerd gaat, gaat het de laatste tijd vooral over de problemen met de jeugd. Het feest moet de wijk een positieve impuls geven. Volgens Jutte werkt dat.
'Natuurlijk is er nu veel jeugdproblematiek, maar als je de jongeren wat biedt ontstaat er een positieve sfeer', zegt Jutte. 'Op zaterdag zat de ruimte waar ze konden rappen stampvol met allemaal jeugd uit de wijk.'

Prachtige wijk

Zelf kijkt ze uit naar de wijkvernieuwing. 'Het is belangrijk voor het aanzien van de wijk en als je iedereen daarin mee kunt nemen, dan krijg je een prachtige wijk.'
De sloop van de portiekflats duurt enkele maanden. De bouw van het nieuwe appartementencomplex begint volgend jaar.