Vijf schepen geadviseerd route bij de Wadden te mijden; 'Vaar dan niet'

De vaarroutes
De vaarroutes © Sander Schieving/RTV Noord
De kustwacht heeft dit weekend vijf schepen geadviseerd om niet de zuidelijke, maar de noordelijke route langs de Waddeneilanden te nemen. Drie van de vijf schepen negeerden het advies van de kustwacht en namen wel de zuidelijke route.
Sinds de containerramp met de MSC Zoe van januari vorig jaar geeft de kustwacht een advies over welke route schepen het beste kunnen varen.

Advies bij hoge golven

Het is een advies en kapiteins mogen het advies negeren, als het hun veiliger lijkt om toch de zuidelijke route te nemen. Het advies wordt gegeven bij een golfhoogte van vijf meter of hoger.
Vaartuigen vanuit Duitsland krijgen geen waarschuwing. Zij hebben op Duits gebied al hun keuze voor de route gemaakt.

'Vaar dan niet'

Burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog hoopt dat kapiteins op containerschepen niet meer over de zuidelijke vaarroute gaan als het slecht weer is. 'Zo vaak is het niet heel slecht weer waarbij we zorgen hebben. Vaar dan gewoon niet, zou ik zeggen.'
De burgemeester hield dit weekend haar hart vast vanwege storm Dennis. Ze was weer bang dat het mis zou gaan, net als een jaar geleden met de MSC Zoe en vorige week met de OOCL Rauma.
'Als je bij zo'n kwetsbaar gebied vaart, dan moet je alle veiligheidsmaatregelen in acht nemen, aldus Van Gent tegen de NOS.