Financiële ondersteuning voor Pekelders die willen verduurzamen

Ook Pekelders met een smalle beurs moeten hun huis kunnen verduurzamen. Dat is de gedachte van de gemeente Pekela.

Daarom is het volgende bedacht: mocht het zo zijn dat je geld moet lenen om bijvoorbeeld een warmtepomp te financieren, dan wordt de rente die je moet betalen vergoed.

Pekela heeft in totaal vier miljoen euro van het Rijk gekregen om woningen in Boven Pekela, buurtschap Doorsnee en een deel van Nieuwe Pekela te verduurzamen. De financiële ondersteuning wordt uit die pot betaald.

Verduurzamen

De gemeente Pekela wil in totaal zo'n vijfhonderd woningen van het gas afhalen. Maar daar waar de één een paar duizend euro heeft liggen om bijvoorbeeld een warmtepomp en/of zonnepanelen aan te schaffen, zijn er ook Pekelders die dat geld niet hebben.

Op dit moment hebben 110 Pekelders zich aangemeld voor de verduurzamingsplannen. Van die woningen zijn zestig geanalyseerd. Vijftien huishoudens hebben een besluit genomen dat zij willen verduurzamen en twee zijn overgestapt op groen gas.

'Het is een goed begin, maar de grootste uitdaging moet nog komen', zegt projectleider Erik Matien. 'De hongerige mensen zijn aan boord, maar je wilt ook de mensen bereiken die wel willen, maar het financieel niet kunnen. Die mensen willen wij helpen.'

Energiebesparingsfonds

Mocht je graag willen verduurzamen, maar het geld niet hebben, dan kun je een lening aanvragen bij het zogenaamd energiebesparingsfonds. Voorbeeld: stel dat je 10.000 euro wil lenen, dan betaal je op dit moment over een periode van 120 maanden 1,7 procent rente. Oftewel, een kleine negenhonderd euro.

Matien: 'Het rentebedrag wordt vergoed uit het totale bedrag dat Pekela van het Rijk heeft gekregen. De mensen betalen dus alleen de aflossing. Op die manier hopen wij het voor elkaar te krijgen dat zoveel mogelijk mensen meedoen.'

Voorbeeld doet volgen

Feit is dat zo'n 390 huishoudens nog geen analyse hebben aangevraagd. Een flink aantal, maar wethouder Jaap van Mannekes maakt zich nergens zorgen over.

De wethouder: 'Het is niet erg dat het stapsgewijs gebeurt. Je kunt niet in één keer vijfhonderd woningen verduurzamen. Het moet wel te behappen zijn. En op dit moment verloopt alles volgens planning, dus daar ben ik echt enthousiast over!'

Lees ook:

- Eerste huiseigenaren krijgen geld van het Rijk voor gasloze woning

Meer over dit onderwerp:
BOVEN PEKELA
Deel dit artikel:

Recent nieuws