Stadjer is Nederlands kampioen eDivisie: 'Heel bijzonder, een vol stadion dat voor je klapt'

Zaterdagavond, PEC Zwolle tegen Ajax. Er zijn 120 minuten gespeeld en de stand is 1-1. Penalty's moeten bepalen wie zich kampioen van Nederland mag noemen.

Stadjer Jonas Ghebrehiwot, die uitkomt voor PEC Zwolle, bedwingt in AFAS Live nog één keer zijn zenuwen. Hij moet de beslissende strafschop nemen.

Door:

Laurens Sembiring

'Ze zijn kampioen, ze zijn kampioen', schreeuwt de commentator. Ghebrehiwot kiest ervoor om de penalty door het midden in het doel te knallen. Hij kan zijn geluk niet op.

Het gaat hier niet om een echte voetbalwedstrijd, maar om de finale van de eDivisie. Die vond zaterdagavond plaats onder toeziend oog van tweeduizend toeschouwers in Amsterdam. Online keken nog eens 18.000 mensen mee.


Digitale eredivisie

De eDivisie is de digitale variant van de eredivisie, waarbij zogenaamde eSporters de strijd met elkaar aangaan in het voetbalspel FIFA20. De competitie is opgezet door de eredivisieclubs en alle achttien ploegen worden vertegenwoordigd door twee spelers.

De eSporters spelen in het tenue van hun club, maar kunnen alle spelers kiezen die beschikbaar zijn in het spel. Zij stellen zelf een team samen en hebben daarbij ook de keuze uit bijvoorbeeld legendes als Johan Cruijff en Ruud Gullit.

'Ik kan het eigenlijk nog steeds niet geloven', zegt Ghebrehiwot. 'Het is een droom die uitkomt.'

Verrassend

Jonna, de game-bijnaam van Ghebrehiwot, was naar eigen zeggen niet zenuwachtig toen hij mocht aanleggen voor de beslissende strafschop. 'Ik ben vrij rustig en kan mijn zenuwen goed onder bedwang houden.'

Hij legt uit dat het kampioenschap erg onverwacht komt. 'In de reguliere competitie werden we slechts veertiende. Daardoor mochten we nog net meedoen aan de play-offs en daarin versloegen we Heracles Almelo, de topfavoriet voor de eindoverwinning en nummer drie van de competitie.'

FC Groningen

De 23-jarige Stadjer speelt sinds oktober 2019 voor PEC Zwolle en reist dagelijks op en neer. 'Gelukkig is het maar een uurtje', zegt hij.

Hij heeft een paar jaar geleden wel een wens uitgesproken om voor FC Groningen uit te komen, maar heeft nooit officieel met de club gesproken. 'En toen PEC op mijn pad kwam, heb ik geen moment getwijfeld. Ik heb het hier erg naar mijn zin.'

Ghebrehiwot verdient zijn brood met het, op professioneel niveau, spelen van het videospel. Doordeweeks traint hij vijf á zes uur per dag. Samen met zijn teamgenoot strijkt hij bovendien 25.000 euro op met het winnen van de competitie.

pecesports

🥰 Veel mooier dan dit wordt het niet; wat een prachtig ontvangst van de supporters! #peczwolle #peczwolleesports #edivisie

Ghebrehiwot mag zich dus samen met zijn teamgenoot Tony Kok Nederlands kampioen noemen. Eerdere edities werden gewonnen door De Graafschap en Ajax.

In de rust van de eredivisiewedstrijd PEC Zwolle tegen Feyenoord werden de twee spelers officieel gehuldigd. 'Dat was heel bijzonder. Een vol voetbalstadion dat voor je klapt. Echt kippenvel.'

Lees ook:

- FC Groningen verliest de strijd om de landstitel in eDivisie

Meer over dit onderwerp:
sport AMSTERDAM
Deel dit artikel:

Recent nieuws