Tbs voor 'volledig ontoerekeningsvatbare' schaakgrootmeester

De man heeft een verstoorde realiteitszin en geen ziektebesef of -inzicht
De man heeft een verstoorde realiteitszin en geen ziektebesef of -inzicht © Jos Schuurman/FPS
Het gerechtshof in Leeuwarden heeft de 56-jarige voormalige schaakgrootmeester Yge V. uit Haren tbs met dwangverpleging opgelegd. De tbs duurt maximaal vier jaar.
V. heeft zich schuldig gemaakt aan bedreiging, smaadschrift en belaging. Zo stuurde hij berichten naar onder meer familie waarin hij dreigde de ontvanger af te slachten.
Omdat hij stoornissen heeft, kan hem dit gedrag niet worden aangerekend. De man heeft een verstoorde realiteitszin. Hij heeft geen ziektebesef of -inzicht. De schaker is daardoor volledig ontoerekeningsvatbaar. 

Vooral verbaal agressief

V. is met name verbaal agressief. De deskundigen en het Hof vinden zijn gedrag zorgelijk. Er zijn volgens de rechter geen aanwijzingen dat V. ook fysiek agressief gaat worden. Dit is voor het Hof de reden om tbs met een maximale tijdsduur op te leggen. 
Na vier jaar behandeling komt hij vrij. Toch blijft V. onder toeziend oog van de reclassering staan. Zo lang als nodig is, moet hij zich laten begeleiden en behandelen. 

Eerder gewoon tbs

De voormalige schaakprof werd in oktober nog door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot tbs met dwangverpleging, maar daarop zat geen maximum. De lagere rechtbank dacht wel dat V. een verhoogde kans heeft om ook fysieke agressief te worden.