Steun van publiek voor actievoerende boeren brokkelt af

Het protest van de boeren, morgen in Den Haag, krijgt in de vier noordelijke provincies maar nipte steun.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van RTV Noord, RTV Drenthe, RTV Oost en Omrop Fryslân.

Ruim 52 procent van de ondervraagden steunt het boerenprotest. Wat ook opvalt is dat een derde van de ondervraagden minder steun geeft aan het protest door de harde uitspraken van Farmers Defence Force.

Onder anderen Groningse boeren trekken woensdag weer naar Den Haag om te protesteren tegen de stikstofmaatregelen van het kabinet. Het protest staat op de rol één dag voor er in de Tweede Kamer gedebatteerd wordt over het stikstofbeleid. Bovendien komt de agrarische sector morgen zelf met de resultaten van een onderzoek naar de meetgegevens van het RIVM.

Het boerenprotest kan opnieuw leiden tot overlast, vooral op de weg. Toch houdt de sector de sympathie vast van een meerderheid van de ruim 1200 ondervraagde inwoners van de noordelijke provincies van Nederland.

Boeren in verdomhoekje

Als deelnemers aan het onderzoek gevraagd wordt waarom ze de boeren nog volledig of enigszins steunen wordt veel verwezen naar de steeds veranderende regels waarmee boeren te maken hebben. Ze zitten in het verdomhoekje en worden hard getroffen, luidt het oordeel.

Twaalf procent van de ondervraagden steunt de demonstratie helemaal niet. 'Het geeft alleen maar oponthoud en overlast, ze demonstreren te vaak en er zijn te veel boeren in Nederland', zijn de argumenten daarvoor.

Terechte demonstraties

De ondervraagden in de noordelijke provincies van Nederland vinden het ook terecht dat boeren demonstreren tegen het stikstofbeleid. Maar liefst 62 procent is het eens met een stelling van die strekking.

Toch vindt maar een klein deel van de ondervraagden dat de stikstofmaatregelen niet ten koste mogen gaan van de boeren. Op de stelling 'ik vind dat er maatregelen genomen moeten worden om de stikstofuitstoot te verminderen, ook al is dit nadelig voor de boeren en de agrarische sector', geeft ruim 38 procent van de ondervraagden aan het eens te zijn met die stelling.

Een derde van de ondervraagden staat neutraal tegenover die stelling en ruim 27 procent is het er niet mee eens.

FDF schaadt boeren

De harde uitspraken van Farmers Defence Force (FDF) lijken de boeren geen goed te doen. In een persbericht, begin deze maand verweet de FDF 'vleesbazen, zuivelbobo's en voerboeren' dat zij buiten FDF om met minister Schouten van Landbouw spraken over de stikstofaanpak. Ook stelde de groepering dat 'een ieder die de sector verraadt, dat zal weten.'

Ruim 32 procent van de ondervraagden geeft aan het eens te zijn met de stelling 'ik geef nu minder steun aan de boeren door harde uitspraken van boerenorganisatie Farmers Defence Force'. Bijna 25 procent staat neutraal tegenover de stelling, terwijl 35 procent het er niet mee eens is.

De onderzoeksresultaten zijn hier te downloaden.

Lees ook:

- Boeren mogen woensdag niet met trekkers op Malieveld
- Farmers Defence Force kondigt nieuwe acties aan voor 19 februari

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws