Adviesbureau neemt gemeente Midden-Groningen onder de loep voor bezuinigingen

De gemeente Midden-Groningen laat adviesbureau Berenschot onderzoeken waar de gemeente kan bezuinigen binnen de eigen organisatie. Het bureau moet de gemeente 'doorlichten' en zo 'nattevingerwerk' voorkomen.

Midden-Groningen heeft sinds haar ontstaan uit een herindeling van Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde in 2018 voortdurende financiële problemen. Vorige week kondigde het gemeentebestuur aan de komende drie jaar zo'n acht miljoen euro te bezuinigen. Dat is de vierde miljoenenbezuinigingsronde voor de gemeente.

30 procent

Bij eerdere bezuinigingsrondes heeft de gemeente al geprobeerd om te bezuinigen op de eigen organisatie, en ook bij nu wordt zo'n 30 procent van het geld gezocht binnen de gemeente.

'Wat ons betreft is de grens wel bereikt', zegt burgemeester Adriaan Hoogendoorn. 'Je kunt wel verder snijden in de organisatie, maar dan moet je taken schrappen.' Volgens Hoogendoorn is de gemeente al 'uitgeknepen'.

'Desondanks wilde de raad dat we verder zouden zoeken, dus dat doet Berenschot nu. Zo objectiveren we het onderzoek, en voorkom je dat je nattevingerwerk doet.'

Vergelijken met andere gemeenten

Het adviesbureau heeft als opdracht om Midden-Groningen te vergelijken met andere vergelijkbare gemeenten. 'Ze kijken naar onze taakstelling en naar wat voor formatie daarvoor nodig is', zegt Hoogendoorn. Een woordvoerder vult aan: 'Er is geen afdeling waar niet heel kritisch wordt gekeken naar alle kostenposten'.

De uitkomsten van het onderzoek worden dit voorjaar verwacht.

Lees ook:

 
Midden-Groningen bezuinigt 3 miljoen euro, gehandicaptenvervoer wordt duurder 
Ambtenaren Midden-Groningen krijgen 'loon naar werken'

Meer over dit onderwerp:
herindeling HOOGEZAND
Deel dit artikel:

Recent nieuws