Zeesterrenregen op strand van Schiermonnikoog

Het onstuimige weer van de afgelopen weken heeft ervoor gezorgd dat er een sterrenregen te zien is op Schiermonnikoog. Geen vallende sterren in de lucht, maar zeesterren die massaal zijn aangespoeld op het strand.

Het is een natuurverschijnsel dat vaker voorkomt.

'Dit gebeurt bijna jaarlijks nadat het gestormd heeft. Zeesterren komen door de storm los van de bodem en wrakken, en worden door de stroming meegenomen. Ze spoelen vervolgens aan op het strand', vertelt boswachter Cynthia Borras van Natuurmonumenten.

Heerlijke maaltijd

'Voor meeuwen is het een heerlijke maaltijd en een makkelijke prooi', legt Borras uit. Ook levert het bijzondere foto's op. 'Dit fenomeen hoort bij het eiland. Ik werk hier al 13 jaar op Schier en dit zie ik regelmatig'.

Het is een normaal fenomeen, bevestigt ook de stichting De Noordzee. Deze natuurorganisatie houdt zich bezig met de bescherming hiervan.

'Zeesterren gebruiken de zuignapjes in hun armen om zich aan de zeebodem vast te houden. De gewone zeester (Asterias rubens) leeft alleen op zanderige bodems, waar ze niet heel erg veel grip hebben. Bij een flinke storm kunnen ze makkelijk losgeslagen worden', vertelt Irene Kingma.

Normale cyclus

'Aangespoelde zeesterren overleven meestal niet. Dat is niet zo erg. Het hoort bij hun normale levenscyclus. Onze zeesterren groeien vrij snel, hebben een heel uitgebreid leefgebied en leggen duizenden eitjes', legt Kingma uit.

Boswachter Borras heeft wel zorgen. 'Als er in de toekomst meer heftige stormen komen door klimaatverandering, dan zou dat wellicht schade aan de populatie kunnen toebrengen'.
Stichting De Noordzee deelt deze zorg. 'Als door meer stormen en de opwarming van het zeewater het leefgebied kleiner wordt, dan zou dit wel een effect kunnen hebben op de populatie', zegt Kingma.

Rommel uit containers

Vorig jaar spoelden er ook duizenden zeesterren aan. Dat gebeurde tegelijkertijd met rommel afkomstig uit de containers die de MSC Zoe door de storm verloor. Maar dat had toen geen verband met elkaar.

Lees ook:

- Mensen trekken massaal naar Schier; grote delen weer schoon

Meer over dit onderwerp:
natuur SCHIERMONNIKOOG
Deel dit artikel:

Recent nieuws