Lading papier containerschip Rauma aangespoeld op Deens Waddeneiland

Rauma-rommel op het strand van Fanø
Rauma-rommel op het strand van Fanø © Ren Strand Fanø/Facebookpagina
Op het strand van het Deense Waddeneiland Fanø is een lading papier aangespoeld die waarschijnlijk afkomstig is van containerschip OOCL Rauma.
Dat schip verloor vorige week dinsdag zeven containers op de Noordzee boven Ameland.

Logische plek

In twee overboord geslagen containers zaten papieren rollen, de vijf andere containers bevatten melkpoeder en verpakkingsmateriaal voor een papiermachine. Dat een deel van de lading nu in Denemarken aanspoelt, is volgens Rijkswaterstaat geen verrassing.
'Als er inhoud zou wegdrijven dan zou dat, gezien de stroming, in de richting van de Deense kust gebeuren. Dit hadden we dus wel verwacht', zegt woordvoerder Edwin de Feijter.
Op de Facebookpagina Ren Strand Fanø is goed te zien hoe resten papier het Deense strand vervuilen.

Lange operatie

Afgelopen maandag heeft een door de reder ingeschakelde berger de eerste containerdelen boven water gehaald. De Feijter verwacht dat de rest van de bergingsoperatie nog 'geruime tijd' zal duren.
'Ze moeten op verschillende locaties zoeken en het dan nog naar boven halen. Bovendien moet het weer ook meezitten. Wij hebben overigens niet dagelijks contact met de reder. Voor ons staat voorop dat er zoveel mogelijk opgeruimd wordt, het liefst alles.'

Reder aansprakelijk

Rijkswaterstaat heeft de reder van het schip aansprakelijk gesteld voor schade die ontstaat na het overboord slaan van de containers. Het is niet bekend of Denemarken hetzelfde heeft gedaan.
De Inspectie Leefomgeving en Transport doet onderzoek naar de oorzaak van het containerongeluk. Dat gebeurt in de Rotterdamse Waalhaven, waar het schip ligt.