LTO: minister, neem nieuw stikstofonderzoek serieus (update)

Trekkers op het Malieveld
Trekkers op het Malieveld © ANP
Boerenorganisatie LTO Nederland roept het ministerie van Landbouw op het stikstofonderzoek van het Mesdag Zuivelfonds serieus te nemen en snel met een reactie te komen.
'Boeren zijn niet gebaat bij onzekerheid door tegenstrijdige wetenschappelijke inzichten. Beleid moet gebaseerd zijn op wat er echt gebeurt', reageert LTO op het onderzoek.
Onderzoekers die door het fonds zijn ingehuurd, houden de landbouw verantwoordelijk voor 25 procent van de stikstofneerslag in beschermde Natura 2000-gebieden.

'Grote onbetrouwbaarheidsmarges'

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt in de stikstofgevoelige natuurgebieden uit op 45 procent. Dat zijn wel alleen gebieden op land, terwijl in het nieuwe onderzoek ook wateren zijn meegenomen, zoals de Waddenzee en de Zeeuwse delta.
De totaalplaatjes zijn daardoor niet een-op-een vergelijkbaar. LTO wijst los hiervan op 'grote onbetrouwbaarheidsmarges in het systeem'.

Vragen

'Dit roept zo veel vragen op dat wij vinden dat het ministerie en ook de politiek hier nader onderzoek naar moeten doen', zegt Trienke Elshof, voorzitter van LTO Noord. 'Je kunt geen beleid maken als het niet zeker weet.'
Dit bericht is aangevuld met een reactie van LTO Noord