Stanley Butterworth, de bevrijder van Groningen, op 95-jarige leeftijd overleden

Stanley Butterworth is donderdag op 95-jarige leeftijd in zijn woonplaats Winnipeg in Canada overleden. Butterworth stond in Groningen en omgeving bekend als 'De Bevrijder van Groningen'.

Butterworth was volgens oorlogshistoricus Joël Stoppels als één van de eerste bevrijders op de Grote Markt. 'Hij stormde de stad binnen om de Duitsers naar de Grote Markt te verdrijven en ze op de knieën te krijgen.'

Fred

Stanley was de jongere broer van Fred Butterworth, die tijdens de gevechten op 13 april 1945 op de Paterswoldseweg in Stad om het leven kwam toen zijn tank werd geraakt door een Duitse 'Panzerfaust'. Hij was van Eelde op weg naar de Grote Markt.

Volgens Stoppels kwam Stanley daarna in actie. Hij lag tot die tijd te 'op reserve' te wachten. Hij wilde zijn broer opzoeken, maar die was toen al overleden.

Stanley in Groningen

Stanley Butterworth kwam al eens naar Groningen om zijn broer te herdenken en om kransen te plaatsen op de plek waar Fred stierf. De Stichting Oorlogs- en Verzetsmuseum Groningen maakte in 2013 deze documentaire over de broers Fred en Stanley Butterworth.

Ook was het verhaal van Fred onderdeel van een aflevering van Andere Tijden:

75 jaar bevrijding

Het is bijna 75 jaar geleden dat de stad Groningen bevrijd is. Van 13 tot en en 18 april 1945 waren er gevechten in de stad, waarna de Duitsers overgaven.

Bekijk hieronder het item in Noord Vandaag van vrijdag 21 februari 2020:

Lees ook:

- Paterswoldseweg is veldslag met schietende tanks en geweren
- Documentaire over gesneuvelde Canadese bevrijder

Meer over dit onderwerp:
WINNIPEG
Deel dit artikel:

Recent nieuws