Coalitie stelt Kamervragen over onrust bij Nationaal Coördinator Groningen (update)

Zitjes in de vergaderzaal van de Tweede Kamer
Zitjes in de vergaderzaal van de Tweede Kamer © ANP
De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie maken zich zorgen over de onrust bij de Nationaal Coördinator Groningen. De vier partijen stellen daar Kamervragen over.
Woensdag berichtte RTV Noord over de onrust bij de NCG. De organisatie heeft te maken met een leegloop van personeel, te hoge werkdruk, een reorganisatie en daarnaast de verantwoordelijkheid om in onze provincie duizenden woningen aardbevingsbestendig te maken.
De directie van de NCG herkent zich niet in het verhaal, maar daar nemen de vier partijen geen genoegen mee. Ze willen van ministers Raymond Knops (CDA) van Binnenlandse Zaken en Eric Wiebes (VVD) van Economische Zaken horen dat de onrust binnen de NCG de versterking niet vertraagt.

Nieuw personeel

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen bovendien weten of de instroom van nieuw personeel met een verleden bij het Centrum Veilig Wonen geen negatieve invloed heeft op de versterkingsoperatie.
Het grote verloop binnen de organisatie - in vier jaar tijd vertrok de helft van alle medewerkers - baart de Tweede Kamerfracties zorgen. 'Hoe zorg je voor een collectief geheugen?', vragen de partijen zich nu af.

Bijsturen

De Nationaal Coördinator Groningen moet bijsturen als de politiek iets besluit. Dat maakt het werk voor de medewerkers niet altijd makkelijk, beseffen ook de coalitiepartijen. Ze willen daarom ook weten hoe het kabinet er voor gaat zorgen dat er zo min mogelijk koerswijzigingen komen bij de NCG, zodat de rust terugkeert.

Spoeddebat in gemeenteraad

De SP in de gemeenteraad van Groningen heeft inmiddels een spoeddebat aangevraagd over de zaak. 'We hadden al het vermoeden dat het niet lekker ging bij de NCG', zegt fractievoorzitter Jimmy Dijk.
Dijk vindt dat burgemeester en wethouders een 'meer kritische houding' moeten laten zien. Volgens de SP'er willen onder andere GroenLinks, 100% Groningen en de Partij voor de Dieren ook dat er een spoeddebat komt. Als dat gebeurt wordt het komende woensdag gehouden.