Bouwers ringweg waarschuwen fietsers: 'Blijf achter zandwagens'

Een fietser achter een vrachtwagen
Een fietser achter een vrachtwagen © Jos Schuurman/FPS
Aanpak Ring Zuid waarschuwt fietsers en scholieren in Stad voor het gevaar van de dode hoek van vrachtwagens met zand. Die zandwagens rijden vanaf maandag af en aan voor de aanleg van nieuwe op- en afritten van de A28 ter hoogte van de Brailleweg.
Op werkdagen rijdt er gemiddeld elke tien minuten een vrachtwagen van Hoogezand of Assen naar de stad, aldus het projectbureau.

Vijftien weken lang

Het zand wordt vervolgens laag voor laag aangebracht tot een hoogte van negen meter. Dat gebeurt in fases, in een periode van ongeveer vijftien weken.
In de periodes dat het zand moet inklinken, rijden er geen vrachtwagens.
Fietsers kunnen het beste achter een afslaande vrachtwagen blijven
Aanpak Ring Zuid

Dode hoek bij rotonde

Omdat het bouwverkeer onder andere via de Vondellaan rijdt, neemt Aanpak Ring Zuid maatregelen voor de verkeersveiligheid.
'Bij de rotonde in de Vondellaan zetten we borden neer om fietsers te waarschuwen voor de 'dode hoek'. Daarmee wordt bedoeld dat vrachtwagenchauffeurs in hun spiegels niet alles kunnen zien. Fietsers kunnen daarom het beste achter een afslaande vrachtwagen blijven.'
Op de rotonde van de Vondellaan kwam in januari vorig jaar een fietsster om het leven na een aanrijding met een vrachtwagen. De vrouw, een gitaardocent van het Prins Claus Conservatorium, werd geschept toen de vrachtwagenchauffeur vanaf de Van Iddekingeweg afsloeg richting de Vondellaan.

Verkeersregelaars

Bij de scholen in de wijk hangt het projectbureau posters op om scholieren voor de dode hoek te waarschuwen.
Bij de Brailleweg zullen verkeersregelaars het verkeer tegenhouden als vrachtwagens de weg moeten oversteken.

Route vrachtwagens

Het bouwverkeer gaat onder andere over de Parkbrug, door de Vondellaan en de Van Ketwich Verschuurlaan. Een andere route is volgens Aanpak Ring Zuid niet mogelijk omdat de Brailleweg éénrichtingsverkeer is.
Deze route rijden de vrachtwagens met zand (Kaartje: Aanpak Ring zuid)

-