SP-fractie geeft dartbord met Baudet als afscheidscadeau aan opgestapte fractievoorzitter

Het dartboard met Thierry Baudet
Het dartboard met Thierry Baudet © Twitter Maarten Kluit
Een dartbord met daarop een foto van Thierry Baudet. Dat is het afscheidscadeau van de SP-fractie in Midden-Groningen aan de opgestapte fractievoorzitter Maarten Kluit. 'Een ludieke actie', zegt raadslid Martine Feenstra.
Kluit stapte vorige maand op uit de gemeenteraad. Aanleiding was een tweet waarin hij Forum voor Democratie-leider Baudet een nazi noemde. De SP nam afstand van die uitspraak, waarna Kluit per direct opstapte als raadslid en fractievoorzitter. Hij is op de achtergrond nog wel actief voor de fractie.

'Een dartbordje in stijl'

De fractie nam eerder deze week afscheid van Kluit tijdens een etentje. Zijn ex-collega's hadden diverse cadeaus voor hem: een bierpakket, een fles jenever en 'een dartbordje in stijl', zoals Kluit het zelf noemt.
Op het bord was een print met het hoofd van Thierry Baudet geplakt, met daarop dartpijlen.
Fractievoorzitter Han van der Vlist was persoonlijk verantwoordelijk voor het voorbereiden van de cadeaus, maar weet niet waar de foto van Baudet vandaan komt.

'Niet voor publicatie'

'Er zat niets op het dartbord. De gedachte achter het dartbord is persoonlijk, en niet voor publicatie', zegt hij in eerste instantie. Van der Vlist zegt de foto niet te hebben gezien tijdens het afscheidsfeest.
Maar volgens Maarten Kluit zat de foto wel degelijk op het dartbord toen hij het kreeg bij zijn afscheid. 'Het is een geintje onder ons, zodat ik mijn agressie een beetje kan uitleven op iets onschuldigs.'
We wilden kenbaar maken dat we zijn frustratie snappen. Maar het is natuurlijk niet handig dat hij dat op Twitter zet
Martine Feenstra, raadslid en ex-fractievoorzitter
Ook raadslid en ex-fractievoorzitter Martine Feenstra bevestigt dat het dartbord mét foto een cadeau is van de fractie. Het was volgens haar een 'ludieke actie, iets om zijn frustratie op af te reageren'.
Ze vindt dat Kluit de afgelopen tijd een 'emotionele reis' heeft doorgemaakt. 'We wilden kenbaar maken dat we zijn frustratie snappen. Maar het is natuurlijk niet handig dat hij dat op Twitter zet'.

Zelf niet gezien

Kort na het eerste gesprek met fractievoorzitter Van der Vlist belt hij terug om 'wat recht te zetten'. Hij bevestigt dat de foto met Baudet wel uit de fractie komt, maar blijft erbij dat hij dat zelf niet heeft gezien.
Ik kan er wel om lachen. Ik vind dit geen probleem. Dit is een ludieke actie zonder verdere kwaad in de zin
Han van der Vlist, SP-fractievoorzitter
Toch kan Van der Vlist de actie van zijn collega's wel waarderen. 'Ik kan er wel om lachen. Ik vind dit geen probleem. Dit is inderdaad een ludieke actie die verder geen kwaad in de zin heeft.'

Ontzettend contraproductief

SP'er Jimmy Dijk, die behalve fractievoorzitter in de gemeenteraad van Groningen ook opleidingen voor SP-leden verzorgt, noemt de actie van de SP-fractie in Midden-Groningen 'ontzettend contraproductief'. 
'Dit leidt af van de echte problemen. Als je rechtse partijen echt de wind uit de zeilen wilt nemen doe je dit soort dingen niet.'