Varkenshouder vestigt hoop op Raad van State voor komst megastal

Varkens.
Varkens. © Steven Radersma / RTV Noord
Een varkenshouder aan de Dwarshaspel in Zevenhuizen hoopt dat de Raad van State de laatste bezwaren van drie omwonenden tegen een uitbreidingsplan van zijn varkenshouderij van tafel veegt.
Varkenshouder Kroesbergen uit Nieuw-Roden is al jaren bezig om zijn varkensbedrijf te moderniseren, Hij wil het aantal varkens van zeshonderd naar drieduizend uitbreiden. 

Toestemming

Hij kreeg zeven jaar geleden toestemming van de gemeente om de megastal te bouwen, maar de Raad van State stak daar een stokje voor vanwege een vormfout. Toen moest hij ook de zeshonderd varkens uit de huidige stal verwijderen, weet RTV Drenthe. Die situatie wil hij graag in ere herstellen.
Het gemeentebestuur van de toenmalige gemeente Leek startte daarop een nieuwe vergunningprocedure. Daarvoor was ook een zogeheten verklaring van geen bedenkingen (vvgb) van de gemeenteraad nodig.

Verklaring van geen bedenkingen

Een verklaring van geen bedenkingen is een instemming van een ander bestuursorgaan voor het verlenen van de omgevingsvergunning. Zonder de verklaring van geen bedenkingen kan het bevoegd gezag de omgevingsvergunning niet verlenen.

Op het verkeerde been

Die verklaring kwam er uiteindelijk ook, maar een aantal buren van de veehouderij in Zevenhuizen zette tijdens de rechtszaak tegen de nieuwe vergunning grote kanttekeningen bij die vvgb. Volgens hen heeft het gemeentebestuur de raad op het verkeerde been gezet door niet concreet genoeg te zijn over de milieugevolgen van de uitbreiding.
Daarom zou de raad de verklaring niet terecht hebben afgegeven, vinden de omwonenden. Volgens de woordvoerder van de tegenstanders zou de raad zich wel twee keer bedenken als die in 2017 had geweten welk effect de uitbreiding naar drieduizend varkens op het milieu en omgeving zou hebben.
Volgens een woordvoerder van fusiegemeente Westerkwartier is de raad wel degelijk op de hoogte van de gevolgen voor het milieu en is er bewust ingestemd met het uitbreidingsplan.

Moeite

Ook de rechter leek moeite met het betoog van de tegenstanders te hebben. 'De gemeenteraad heeft toch met een ruime meerderheid gestemd vóór de komst van de megastal', vertelde hij.
Verder vinden de omwonenden dat de vergunning om formele redenen van tafel moet. Volgens hen is de varkenshouderij in 2003 bewust door de gemeenteraad van Leek 'weg bestemd' en kan die niet via een omweg weer gelegaliseerd worden.

Administratief foutje

Volgens de gemeentewoordvoerder is er ooit een administratief foutje gemaakt door in het bestemmingsplan van 2003 geen IV-vinkje (intensieve veehouderij) bij het bedrijf aan de Dwarshaspel te zetten, terwijl daar al sinds 1977 een varkenshouderij zit. De gemeente wil niet dat de varkenshouder de dupe mag worden van die administratieve fout.
De Raad van State doet binnen enkele weken uitspraak.