Voor de zomer duidelijkheid over zuidelijke vaarroute containerschepen

Voor de zomer moet duidelijk worden wat er met de zuidelijke vaarroute boven de Waddeneilanden moet gebeuren. Dat laat minister Cora Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Van Nieuwenhuizen informeert de kamer over de route nadat het schip OOCL Rauma zeven containers verloor. Dat gebeurde eerder deze maand.

De minister verwacht voor de zomer resultaten uit de onderzoeken naar de zuidelijke route. Die onderzoeken zijn ingesteld na de containerramp met de MSC Zoe, begin vorig jaar.

ChristenUnie, D66, CDA, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren en de SP lieten eerder al weten dat ze een tijdelijke noodoplossing willen, omdat een definitieve sluiting niet zomaar geregeld is. Ook op Schier willen ze dat de route boven de wadden met slecht weer gesloten is voor grote containerschepen.

Duitsland

Volgens de minister is ze niet de enige die een besluit kan nemen over de route omdat deze ook deels buiten territoriale wateren ligt. Ze wil in samenwerking met Duitsland bekijken wat er nodig is op de zuidelijke vaarroute.

Als uit de onderzoeken blijkt dat er vervolgacties nodig zijn dan zal de minister dat samen met Duitsland bespreken. Als er actie ondernomen moet worden dan zal dat in samenspraak met de International Maritime Organization gebeuren. Die is verantwoordelijk voor de veiligheid van het vrachtverkeer op zee.

Lees ook:

- Lading papier containerschip Rauma aangespoeld op Deens Waddeneiland
- Vijf schepen geadviseerd route bij de Wadden te mijden; 'Vaar dan niet'
- Onderzoek naar belading containerschip OOCL Rauma

Meer over dit onderwerp:
containerramp SCHIERMONNIKOOG
Deel dit artikel:

Recent nieuws