Bouw Kunstwerf hervat na problemen met vergunning

Artist impression van de Kunstwerf
Artist impression van de Kunstwerf © Ard de Vries Architecten en Studio Donna
De gemeente Groningen gaat dinsdag verder met de bouw van de Kunstwerf, het nieuwe onderkomen voor vier theatergezelschappen aan de Bloemsingel in Stad.
De bouw werd begin februari stilgelegd nadat Erfgoedvereniging Bond Heemschut met succes bezwaar had aangetekend tegen de verleende vergunning.

Beeldbepalend pand

Bond Heemschut vreesde onder andere dat het nieuwe gebouw monumentale panden eromheen zou verdringen. 'Het gebouw komt voor een beeldbepalend pand te staan. Dat is dan natuurlijk niet meer beeldbepalend', zei Gijsbert Boekschoten daarover na de overwinning bij de rechter.

Hoofdgebouw of bijgebouw?

Daarnaast zou het gebouw geen zes, maar acht meter hoog worden. Ook had de gemeente een andere procedure moeten volgen.
'Ze hebben aangegeven dat er een bijgebouw bij een hoofdgebouw gebouwd gaat worden. Maar welk hoofdgebouw, konden ze in de rechtszaal niet aangeven', aldus Boekschoten.

Pijnlijke uitspraak

De gemeente Groningen gaf aan flink te balen van de uitspraak. 'Dit is pijnlijk en slordig, helemaal omdat het om een project van de gemeente zelf gaat', reageerde wethouder Roeland van der Schaaf.

Dit jaar opgeleverd

Volgens de gemeente zijn de tekortkomingen inmiddels hersteld in een nieuw afgegeven vergunning. Dinsdag gaat de schop dan ook weer de grond in. 'We hopen hiermee nog dit jaar de huisvesting aan de toekomstige gebruikers op te leveren.'