Man mishandelt 14-jarige op kermis om stinkbommetje

Botsauto's op een kermis
Botsauto's op een kermis © Jos Schuurman/FPS
Voor het geven van een kopstoot aan een 14-jarige jongen is een 22-jarige man uit Paterswolde veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur. Daarnaast kreeg de man een voorwaardelijke celstraf van twee weken opgelegd.
De mishandeling vond plaats op 9 juni op de kermis in Eelde.
Het slachtoffer uit Eelde vermaakte zich met vrienden bij de gokautomaten. Een stinkbommetje zorgde voor reuring. 'Moet jij daar om lachen?', zou de verdachte tegen de 14-jarige hebben geroepen, waarna hij hem bij de jas greep.

Schoppen en vuistslagen

De jongen en zijn vrienden vluchtten naar de botsauto's. Daar werd de jongen opnieuw bij zijn kraag gepakt. Hij kreeg een kopstoot en viel op de grond. Terwijl hij lag, kreeg hij schoppen en vuistslagen. De jongen liep een blauwe neus, een gezwollen lip en verschillende schaafwonden op.

Herkend op foto

De jongen deed dezelfde avond aangifte. Omstanders gaven een goede omschrijving van de man die de kopstoot uitdeelde. De vader van het slachtoffer zag de vermeende mishandelaar enkele dagen later in een winkel lopen en maakte een foto van hem. Verschillende getuigen herkenden de man uit Paterswolde op de foto.

Afwijkende verklaringen

De man ontkent. Hij was naar eigen zeggen die avond bij zijn ouders in Gieten. De ouders bevestigden dit verhaal. De man zou die avond ook bij een vriendin in Eelde zijn geweest. Haar verhaal komt niet overeen met het verhaal van de ouders.
De rechter hechtte meer geloof aan het verhaal van de omstanders en vond poging tot zware mishandeling bewezen.

Schadevergoeding

De officier van justitie eiste een celstraf van drie maanden. De man had nog geen strafblad. Om die reden vond de rechter een gevangenisstraf een brug te ver.
De man moet het slachtoffer ook een schadevergoeding van bijna zeshonderd euro betalen.