Roelf B. en Gert Jan N. blijven tot hun rechtszaak in de cel

Roelf B. en Gert-Jan N. uit Stadskanaal blijven in voorarrest
Roelf B. en Gert-Jan N. uit Stadskanaal blijven in voorarrest © Videostill RTV Noord
'Drugsatleet' Roelf B. en Gert-Jan N. uit Stadskanaal blijven zoals verwacht tot hun rechtszaak vastzitten in Hongarije. Het duo wordt verdacht van handel in drugs.
Het tweetal was in beroep gegaan tegen de verlenging van hun voorarrest. Dat beroep is nu afgewezen, zegt woordvoerder Ferenc Rab van het Hongaarse Openbaar Ministerie: 'Ze blijven tot aan hun proces in de cel.'
De rechter gaf begin deze maand tijdens een tussentijdse zitting al aan dat de verdachten in hechtenis moeten blijven omdat de kans groot is dat ze ontsnappen aan de Hongaarse justitie, als ze hun proces in vrijheid zouden mogen afwachten.

Drugs

Roelf B. en Gert-Jan N. werden vorig jaar augustus betrapt op drugshandel tijdens het Sziget-festival in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Ze hadden bijna 2700 xtc-pillen en een grote hoeveelheid joints bij zich. De drugs hadden een straatwaarde van ongeveer 300.000 euro.
Drugshandel wordt in Hongarije als een ernstig misdrijf beschouwd. De twee Groningers hangt een zware straf boven het hoofd, variërend van vijf tot twintig jaar, tot mogelijk zelfs levenslang.

Lichtere straf

Het OM verklaarde onlangs dat de verdachten kunnen rekenen op een lichtere straf, als ze willen zeggen hoe ze aan de drugs zijn gekomen. Dat hebben ze tot nu toe niet gedaan.
De rechtszaak vindt waarschijnlijk komende zomer plaats. De zaak trekt veel aandacht van de Nederlandse media. Roelf B. is een bekende atleet, die behoorde tot de Nederlandse sprinttop.