Zilte teelt in dubbele dijk verder met kleine initiatieven

Voorbeeld van zilte teelt in Zeeland: een zeeslaboerderij
Voorbeeld van zilte teelt in Zeeland: een zeeslaboerderij © ANP
De hoop was gevestigd op grote commerciële partijen voor zilte teelt, maar een geschikte partij kwam er niet. Daarom gaat de proef met zilte teelt in de dubbele dijk bij Bierum verder met kleinere ondernemers.
'Een verkeerde inschatting', erkent provinciebestuurder Henk Staghouwer (ChristenUnie). 'Wij hadden gedacht dat daar grotere commerciële belangstelling voor zou zijn.'

Financiële risico's

De belangstelling was er volgens Staghouwer ook wel, maar niet om een partij daar meerjarig aan te verbinden. 'Zilte landbouw is nieuw', zegt hij. 'Daar moet nog een markt voor ontwikkeld worden en grote financiële risico's zijn dan lastig.'

Kleine projecten

Uit onderzoek is nu gebleken dat de zilte teelt ook kan met kleinere initiatieven. Vier kennisinstellingen hebben zich volgens de provincie ook verbonden aan het project.
Staghouwer: 'We gaan nu de kennis opdoen en de mogelijkheden opzoeken. Het worden alleen kleinere project in plaats van één grote.'
De dubbele dijk maakt onderdeel uit van de dijkversterking tussen Delfzijl en de Eemshaven. Achter de primaire dijk bij Bierum is een tweede dijk aangelegd. In het gebied daartussen kan gecontroleerd zout water worden binnengelaten.
De dubbele dijk bestaat uit twee delen: het eerste deel wordt gebruikt om slib uit de Eems-Dollard 'in te vangen'. Het slib dat daar neerslaat, wordt gerijpt tot klei, die later gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld dijkversterking.
Het tweede deel van de dijk staat direct in verbinding met het eerste deel en is speciaal bedoeld voor aquacultuur en zilte teelt.