Provincie mag zakken curator North Refinery niet leegschudden

Het failliete North Refinery in Farmsum
Het failliete North Refinery in Farmsum © Archief FPS/Jos Schuurman
De provincie Groningen mag de curator van het failliete North Refinery niet persoonlijk aansprakelijk stellen voor de opruimkosten van olietanks en lekkende leidingen op het industrieterrein in Farmsum.
Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. 

Verantwoordelijkheid, geen aansprakelijkheid

Groningen probeerde ruim 1,2 miljoen euro aan bestuursdwangkosten op de curator te verhalen. Volgens de hoogste bestuursrechter van ons land kan er wel naar de curator worden gewezen in het geval van een milieuovertreding, maar is dit onvoldoende om hem ook persoonlijk aansprakelijk te stellen.
North Refinery ging in februari 2015 failliet. Volgens de provincie overtrad het bedrijf daarna de milieuregels. Zo bleef een tank met daarin een olieachtige stof maandenlang op het terrein liggen. Omdat het bedrijf failliet was, wees de provincie met de vinger naar de curator.
De provincie Groningen kan het geldbedrag dus alleen verhalen op de curator in zijn hoedanigheid als 'beheerder van de failliete boedel'. Beslag leggen op zijn persoonlijke bezittingen en vermogen gaat volgens de Raad van State in dit geval te ver.

Andere zaak

Deze principe-uitspraak van de Raad is ook doorslaggevend voor een andere rechtszaak, die bij de Groninger rechtbank dient. Deze zaak gaat over 1,2 miljoen euro aan opruimkosten. De rechtbank hield die zaak aan totdat de hoogste bestuursrechter met de einduitspraak over deze kwestie kwam. 
Of de provincie naar de civiele- of strafrechter stapt om alsnog gelijk te krijgen, is niet bekend.