Verliezen WarmteStad miljoenen hoger dan gedacht

In stadswijk Paddepoel wordt al maanden hard gewerkt aan de realisatie van het warmtenet
In stadswijk Paddepoel wordt al maanden hard gewerkt aan de realisatie van het warmtenet © Archief Jasmijn Wijnbergen/RTV Noord
De verliezen op WarmteStad zijn hoger dan vooraf gedacht. Voor 2019 was rekening gehouden met een verlies van 900.000 euro; dat is opgelopen tot 2,75 miljoen euro.
Een van de redenen is dat er minder inkomsten waren dan gepland. 'Nieuwe klanten sluiten later aan omdat bouwprojecten vertraagd zijn', zegt wethouder Philip Broeksma (GroenLinks).

Warm weer

Ook het weer van de afgelopen tijd speelt WarmteStad parten.
'Als het in de winter minder koud is, wordt er minder warmte verkocht. Dat heeft invloed', zegt Broeksma.  

Ook dit jaar verliezen

WarmteStad verwacht ook in 2020 verlies te maken: dat is begroot op 2,5 miljoen euro. Die miljoenen hebben ook te maken met vertraging van bouwprojecten en andere aanloopkosten.
Broeksma denkt dat de vraag naar koelte dit jaar misschien wel hoger gaat worden dan die naar warmte. 'Vorig jaar was het 's zomers 40 graden, ik denk dat de vraag naar koude daarom misschien wel gaat toenemen.'

Voorlopig geen extra kosten

De gemeente en Waterbedrijf Groningen - de beide aandeelhouders van WarmteStad - hoeven voorlopig geen extra kosten te maken door de tekorten, zegt Broeksma.
'Alles wordt opgevangen binnen de buffers van WarmteStad. Die buffers zijn nog enkele miljoenen groot na deze verliezen', weet de wethouder. 'Dat we in het begin geld verliezen is bovendien gepland. Op een gegeven moment gaat WarmteStad geld opleveren.'

Van het gas af

WarmteStad is het project waarmee de gemeente Groningen en het Waterbedrijf bedrijven en inwoners van het gas af willen helpen.
In november werd bekend dat de werkzaamheden rond het aardgasvrij maken van de stad Groningen langer gingen duren dan gepland. Dat had te maken met de bezuinigingen die de gemeente Groningen moest doen.