Eerste echosimulator van ons land gebruikt echte zwangerschapsbeelden

De eerste echosimulator van ons land
De eerste echosimulator van ons land © Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)
Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft als eerste ziekenhuis in Nederland een echosimulator in gebruik genomen.
Met het apparaat kunnen zwangerschapssituaties worden nagebootst. Hierdoor kunnen mogelijke afwijkingen in de foetus vroegtijdig worden opgespoord.

Oefenen

Echoscopisten, verloskundigen en artsen kunnen tijdens hun opleiding oefenen met de simulator. Dit varieert van het leren meten van de foetus tot het stellen van een diagnose, na het signaleren van bepaalde afwijkingen.
Ook de 20 weken-echo is op de echosimulator te oefenen.

Echte beelden

De echosimulator gebruikt echte echografiebeelden uit eerdere zwangerschappen, die uit een ingebouwde bibliotheek worden gehaald.
Zwangere vrouwen moeten toestemming geven om de beelden anoniem op te slaan in de database. De beelden komen ook uit andere ziekenhuizen, waaronder uit het buitenland.

13 weken-echo

Vanaf 1 januari 2021 wordt in Nederland ook de 13 weken-echo ingevoerd. Het UMCG verwacht dat het aantal echo's en de vraag naar bijbehorende kennis dan sterk zal toenemen. Mede daarom is de echosimulator aangeschaft.