In hoger beroep 20 jaar cel geëist voor familiedrama Haren: 'Ik kon mij niet meer beheersen'

Schermen bij de woning vlak na het familiedrama in oktober 2017
Schermen bij de woning vlak na het familiedrama in oktober 2017 © Sander Graafhuis/112Groningen/Archief
Tegen een 22-jarige man uit Eritrea is in hoger beroep 20 jaar cel geëist voor de moord op zijn vriendin (23) en haar 6-jarige dochter.
De man uit Glimmen bracht de slachtoffers in de nacht van 13 op 14 oktober 2017 om het leven in een woning aan het Jufferpad in Haren.
De verdachte en het slachtoffer komen allebei uit Eritrea en leerden elkaar kennen in het asielzoekerscentrum (azc) in Oude Pekela. Ze hadden een tijdelijke verblijfsvergunning. Samen kregen ze een dochtertje.

Lichamen gewurgd

De vrouw had ook al een dochter uit een eerdere relatie. Ze wilde terug naar haar ex. Woede over dat besluit dreef de verdachte tot zijn daad. Ook zou ze plannen hebben gehad om te emigreren naar Amerika.
'Op een gegeven moment kon ik mij niet beheersen. Ik snap zelf ook niet waarom', vertelde Berihu B. woensdag tijdens de zitting bij het gerechtshof in Leeuwarden.
De verdachte wurgde zijn vriendin in de badkamer met het snoer van een telefoonlader en sneed vervolgens haar keel door.
Toen haar 6-jarige dochter het levenloze lichaam van haar moeder ontdekte en begon te schreeuwen, werd ook zij gewurgd. Hij legde het lichaam van het meisje vervolgens op het bed, zonder nog naar haar om te kijken.

Geen moord

Volgens het Openbaar Ministerie kan niet bewezen worden dat beide slachtoffers met voorbedachte rade om het leven gebracht zijn. 'Moord kan dus niet bewezen worden', aldus de advocaat-generaal.
Het dochtertje van het stel, dat ten tijde van het incident nog maar één jaar oud was, bleef ongedeerd.
De eis is gelijk aan de uitspraak van de rechtbank in juni 2018.
Volgens deskundigen was hij ten tijde van het incident volledig toerekeningsvatbaar. Een tbs-maatregel is daarom niet aan de orde.
De uitspraak is op 11 maart.