Wat is het verhaal van de Korrewegschutter?

Azim A.
Azim A. © RTV Noord
Azim A, die veroordeeld is voor het neerschieten van Sidney op de Korreweg in 2017, gaat vandaag voor het eerst zijn verhaal vertellen. Althans, als hij zijn belofte nakomt.
Het hoger beroep van zijn strafzaak dient voor het Hof in Leeuwarden. Eerder werd A. veroordeeld tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging. A. zou lijden aan een antisociale persoonlijkheidsstoornis.

Antwoorden

De Stadjer schoot in oktober 2017 student Sidney van zijn fiets. Die was op weg naar huis en A. sprak hem aan met de vraag of hij nog wat wilde drinken. Uit het niets schoot hij hem neer. Hij heeft een dwarslaesie overgehouden aan het geweld en zit voor altijd in een rolstoel.
Waarom werd hij neergeschoten? Wat bezielde A.? Tijdens een eerdere pro forma zitting vorig jaar, bekende hij de trekker overgehaald te hebben. Hij zei ook alle vragen van het slachtoffer te beantwoorden. 'Daar heeft hij recht op', zei A.

A. wil van de tbs af

Eerder zweeg hij tegenover de rechtbank. Dat kwam hem duur te staan: hij kreeg tien jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd. Hij wil van die tbs af, en daarom heeft hij beroep aangetekend. A. is opnieuw naar het Pieter Baan Centrum gegaan voor verder onderzoek, nadat hij eerder weigerde daaraan mee te werken.
Op de vraag waarom hij eerder zweeg, zei A. dat hij zich schaamde en onder druk gezet voelde door alle media-aandacht.