Raadsleden Eemsdelta willen meer duidelijkheid over energiestrategie

De plek waar windpark Delfzijl Zuid mogelijk wordt uitgebreid
De plek waar windpark Delfzijl Zuid mogelijk wordt uitgebreid © Martin Drent/RTV Noord
De Groninger gemeenten moeten inwoners snel uitleggen wat de Regionale Energie Strategie (RES) precies is. Dat concluderen raadsleden van de Delfzijl, Appingedam en Loppersum woensdagavond.
'Weinig mensen weten wat de RES betekent en wat eraan zit te komen', zo zei VVD-raadslid Bert-Jan Huizing uit Loppersum.

Huizen aardgasvrij

De strategie is een regionale uitwerking van het Klimaatakkoord, waarin plannen staan over het vergroenen van onze provincie. Zo wordt nagedacht over locaties voor zonneparken en windturbines, gebiedsfondsen voor omwonenden en het aardgasvrij maken van huizen.
Onze provincie is één van de dertig RES-regio's. De komende maanden werken de Groninger gemeenten aan een gezamenlijk 'bod' voor het opwekken van duurzame energie.

Mensen moeten meekomen

Raadsleden uit de Eemsdelta-gemeenten hameren vooral op communicatie. 'Je kunt fantastische plannen maken, maar als je mensen niet fatsoenlijk laat meedenken, zullen ze niet meekomen', zegt Piet van Hoogdalem van het CDA in Delfzijl.
'Er moeten geen advertenties in grote bladen komen', zegt GroenLinks-raadslid Leo van Esch van Loppersum. 'Het is van veel groter belang dat de communicatie op wijk- en straatniveau plaatsvindt om draagvlak te creëren.'

Baten terugkrijgen

Daarnaast moeten volgens de ChristenUnie de inkomsten uit wind- en zonneparken ook verdeeld worden onder mensen die er hinder van ondervinden: 'We hebben in onze provincie veel uit handen gegeven en weg zien gaan. We moeten ervoor zorgen dat we de baten nu weer aan hen teruggeven.'
De Eemsdelta-gemeenten hebben eerder al een gezamenlijke Energievisie opgesteld. Daarin staat dat er geen ruimte is voor nieuwe windparken.
Delfzijl, Appingedam en Loppersum gaan op 1 januari 2021 samen op in de nieuwe gemeente Eemsdelta.