Raad Westerkwartier unaniem akkoord over stoppen gaswinning Marumveld

© Jan Been/RTV Noord
De gemeenteraad van Westerkwartier heeft woensdagavond unaniem een motie aangenomen waarin wordt opgeroepen zo snel mogelijk te stoppen met de gaswinning in die gemeente.
De motie werd ingediend door de lokale partij VZ Westerkwartier. Aanleiding was de aardbeving van afgelopen zaterdag bij Opende.

Urgentie

De gemeenteraad wil dat de NAM wordt gedwongen de gaswinning uit de kleine velden te beëindigen. Na de beving van 1.4 op de Schaal van Richter in het zogeheten Marumveld voelt de raad de urgentie dat er snel wordt ingegrepen.
Naast de oproep tot het staken van de gaswinning roept de motie op tot het instellen van een regionaal fonds waaruit schade door aardbevingen worden vergoed.
Indiener van de motie Ytsen van der Velde, fractievoorzitter van VZ Westerkwartier, was blij met de unanieme steun vanuit de raad: 'Hiermee geven we een duidelijk signaal af naar de minister van Economische Zaken en de NAM. Bovendien laten we zien dat we vierkant achter onze inwoners staan als ze met schade te maken krijgen.'