Plannen voor 'grootste windpark ter wereld' boven Eemshaven

Een windpark op de Noordzee
Een windpark op de Noordzee © ANP
Shell, Gasunie en Groningen Seaports willen het grootste windmolenpark ter wereld bouwen op de Noordzee. De stroom die dat park levert, wordt in een mega-waterstoffabriek in de Eemshaven omgezet in waterstof.
Het windpark moet in 2030 3 a 4 gigawatt leveren, in 2040 moet dat zijn uitgegroeid tot 10 gigawatt. Dat is voldoende stroom voor 12,5 miljoen huishoudens. De stroom is voornamelijk bedoeld voor de industrie.

Niet zichtbaar vanaf Wadden

Nergens ter wereld bestaat een windpark van deze omvang. Ter vergelijking: op de hele Nederlandse Noordzee staat op dit moment nog geen 1 gigawatt aan windvermogen opgesteld. Het is nog onbekend hoeveel windmolens er zullen komen, maar het gaat om duizenden. 'Ze zijn niet zichtbaar vanaf de eilanden', verzekert directeur Cas König van Groningen Seaports.
Uitleg: Wat is waterstof?

Industrie

De groene stroom gaat naar een zeer grote waterstoffabriek in de Eemshaven. De waterstof wordt via de infrastructuur van Gasunie aan industrie in heel Noordwest-Europa geleverd. Het project moet van Nederland een koploper maken van de waterstofeconomie, zegt Marjan van Loon van Shell.

Duizenden banen

Het totale project levert duizenden banen op, met name in de bouwfase. 'Maar ook als die fabriek er staat, zal het andere bedrijven aantrekken', zegt König. 'Het zal een enorme impuls geven.'
Het gaat om een intentieovereenkomst. De definitieve beslissing voor NortH2, zoals het project genoemd wordt, is nog niet genomen. Die is onder meer afhankelijk van overheidssteun voor het mega-project.