Recordhoeveelheid niet-Gronings gas geschikt gemaakt voor Nederlands net

© Taylor Bennett/Flickr (cc)
Gasunie heeft vorig jaar een recordhoeveelheid buitenlands gas geschikt gemaakt voor Nederlandse huishoudens. Er wordt steeds meer gas uit het buitenland gehaald, omdat de gaskraan in Groningen geleidelijk wordt dichtgedraaid.
Het geïmporteerde gas komt vooral uit Noorwegen en Rusland. Gasunie mengt stikstof door dat zogenoemde hoogcalorische gas. Zo krijgt het dezelfde kwaliteit krijgt als Gronings gas en kan het ook in Nederland worden gebruikt.

Over twee jaar naar nul

In 2019 maakte het staatsbedrijf zo 29 miljard kubieke meter gas van Groningenkwaliteit, iets meer dan het jaar daarvoor. Hoe meer installaties Gasunie heeft die gas kunnen omzetten, hoe sneller de winning van aardgas in Groningen kan worden afgebouwd naar nul. Het staatsbedrijf verwacht dat dit in 2022 mogelijk is.
'De bouw van de nieuwe stikstofinstallatie in Zuidbroek is begonnen en de uitbreiding van het mengstation op Wieringermeer om extra stikstof te kunnen mengen, is afgerond', aldus de Gasunie.
De winst van de Gasunie is in 2019 met 87 miljoen euro gestegen naar 412 miljoen euro. Het bedrijf stelt voor om 288 miljoen euro uit te keren aan de staat, de enige aandeelhouder.