NCG-loket voor bezorgde Groningers opent maandag

Een inwoner van Loppersum met aardbevingsschade aan zijn woning
Een inwoner van Loppersum met aardbevingsschade aan zijn woning © Catrinus van der Veen
Gebouw- en huiseigenaren in onze provincie die zich zorgen maken over de veiligheid van hun pand bij aardbevingen, kunnen vanaf aanstaande maandag (2 maart) een bouwkundig onderzoek aanvragen bij de Nationaal Coördinator Groningen (NCG).
De aanvragen zijn specifiek bedoeld voor eigenaren van panden die nog niet in het versterkingsprogramma van de NCG zitten.
Panden die in aanmerking komen voor onderzoek moeten in de gemeente Appingedam, Delfzijl, Loppersum, Groningen, Midden-Groningen, Het Hogeland of Oldambt staan.

500 opnames

Dit jaar kunnen vijfhonderd opnames worden uitgevoerd, aldus de NCG. Een bouwkundige kijkt naar de constructie van bijvoorbeeld een huis of bedrijfspand, maar ook naar de onderdelen. Daarna wordt een rapport opgemaakt. Op basis daarvan bepaalt de NCG of het nodig is om een gebouw verder te beoordelen. Is dat nodig, dan wordt het pand opgenomen in het lokale programma van aanpak van de gemeente.
Veel gebouwen en huizen zitten al in het versterkingsprogramma van de NCG. Het gaat om panden met een verhoogd risico bij aardbevingen.