NL Awards: RTV Noord in twee categorieën genomineerd

Stephanie Nijssen en Suzanne Stoppels van RTV Noords social media-team wonnen eerder een award.
Stephanie Nijssen en Suzanne Stoppels van RTV Noords social media-team wonnen eerder een award. © RTV Noord
RTV Noord is in twee categorieën genomineerd voor een NL Award, het evenement waarbij de beste programma's van regionale omroepen worden onderscheiden. RTV Noord maakt kans op een prijs in de categorieën Jong Talent en Eigen Nieuws.
In laatstgenoemde categorie is RTV Noord zelfs tweemaal genomineerd. Bij één van die nominaties, het onderzoek naar de containerramp met MSC Zoe, trok RTV Noord samen op met de buren van Omrop Fryslân.
De industrie achter de scheepvaart werd door RTV Noord en Omrop Fryslân onder de loep genomen, waarna de conclusie werd getrokken dat de controle van overheden op het toepassen van internationale veiligheidsregels tekortschiet. Daardoor kunnen rampen als die met de MSC Zoe elk moment opnieuw gebeuren. 
Namens onze omroep droegen Goos de Boer, Steven Radersma en Eddy Zwerver bij aan het onderzoek. Lees hier meer over het containerramp-dossier.
Militairen ruimen de spullen op die op het strand zijn aangespoeld (Foto: ANP)

Gasdossier

In dezelfde categorie maakt het gasdossier van RTV Noord kans op een award. Toen de NAM-directie dreigde om de Groningse gaskraan eerder dicht te draaien dan praktisch zou zijn voor deze regio, gingen de RTV Noord-verslaggevers Sven Jach en Mario Miskovic op onderzoek uit en maakten daarbij gebruik van hun netwerk en feitenkennis.
Niet zonder resultaat, want een jaar na de start van het onderzoek leidt de publicatie van hun bevindingen tot verontwaardigde reacties van Tweede Kamerleden. 'Chantage', zo noemen enkele Kamerleden de dreigende uitspraken van de NAM. Benieuwd naar het complete gasdossier? Dat vind je hier.
De laatste genomineerde omroep in deze categorie is Omroep West. Zij stelden de integriteit van het Haagse stadsbestuur aan de kaak, met aangiftes tot gevolg.

Jong Talent

RTV Noord heeft met verslaggever Marten Nauta nog een ijzer in het vuur om een NL Award mee naar huis te nemen. Hij is genomineerd in de categorie Jong Talent.
'Hij vindt zijn nieuws zelf en bedient daar alle platformen van RTV Noord mee', is de jury-motivatie voor Nauta's nominatie. 'Hij verliest de menselijke maat bovendien niet uit het oog
en staat open voor kritiek en verbeteringen.'
Nauta neemt het in deze categorie op tegen Riël Linssen van het Limburgse L1 en Nicole Melchers van Omroep Brabant. 

Overige categorieën

Naast Eigen Nieuws en Jong Talent zijn er nog vijf categorieën waarin een NL Award kan worden gewonnen: Documentaire, Radioprogramma, Online Project, TV-programma en Cross-/Transmediaal project. In deze categorieën is RTV Noord niet genomineerd.
Alle zeven categorieën bij elkaar opgeteld, zijn Omrop Fryslân en Omroep Brabant het meest vaak - vijf - genomineerd. RTV Noord en L1 volgen met drie nominaties, terwijl Omroep Gelderland twee producties genomineerd heeft. Rijnmond, RTV Drenthe, Omroep West, Omroep Zeeland en RTV Oost maken met één productie kans op een NL Award.
De prijzen worden op 25 maart uitgereikt.