Vindicat met 900 leden op wintersport naar Italië, ondanks coronavirus

Iemand op de lange latten
Iemand op de lange latten © ANP
Het coronavirus weerhoudt een kleine duizend leden van studentenvereniging Vindicat er niet van in Noord-Italië de ski's onder te binden.
Morgenmiddag vertrekken de bussen met studenten naar Sestriere voor een skivakantie van een week. De wintersportreis is vorig jaar al geboekt met het oog op het 41e lustrum dat dit jaar wordt gevierd.
Er zijn meer dan 400 besmettingen met het coronavirus vastgesteld in de Noord-Italiaanse provincies Lombardije en Padua. Het aantal mensen dat aan de gevolgen ervan is overleden is opgelopen naar veertien.

Geen negatief reisadvies

Volgens rector Floris Hamann van Vindicat gaat de vakantie door, omdat noch het RIVM noch het ministerie van Volksgezondheid een negatief reisadvies heeft gegeven voor het gebied waar de leden straks verblijven.
'Dat gebied, bij de Italiaans-Franse grens, is honderden kilometers verwijderd van de gemeenten waar de corona-besmettingen plaatsvonden.' Voor die gemeenten geldt wel een negatief reisadvies.

Handen wassen

Toch adviseert het RIVM voorzichtig te zijn in Noord-Italië, omdat daar veiligheidsrisico's zijn. 'Als het RIVM of het ministerie meldt dat het onveilig is, dan gaan we niet', zegt Hamann. Ook drukt de vereniging de leden op het hart maatregelen te nemen om risico's te verkleinen, zoals het vaak wassen van de handen.
Volgende week zaterdag vertrekken de studenten weer uit Noord-Italië om zondag weer in Groningen aan te komen.