Klooster Ter Apel nagebouwd in virtual reality

Het klooster in Ter Apel
Het klooster in Ter Apel © Martijn Klungel/RTV Noord
Het klooster van Ter Apel wordt nagebouwd in virtual reality, zoals het bouwwerk er 500 jaar geleden uitgezien moet hebben. Als het af is, kun je met een speciale bril in de virtuele wereld 'rondlopen' en de historische kloosterenclave bekijken.
Er is een jaar uitgetrokken voor het project, dat als doel heeft meer te weten te komen over de historie van het klooster. Een handjevol experts is vrijdagmiddag opgetrommeld om de eerste modellen te bekijken en te oordelen of ze waarheidsgetrouw zijn.
De experts beoordelen de eerste modellen (Foto: Martijn Klungel/RTV Noord):
'Het is een grote klus', zegt museumdirecteur Margriet van Klinken. Een groot deel van de tijd zit in het historisch onderzoek. Bouwhistorici bestuderen andere kloosters van dezelfde architect zodat ze kunnen inschatten hoe het klooster van Ter Apel eruit zag. Ook worden daarvoor oude tekeningen gebruikt.
Wow, dit is veel groter dan ik had verwacht
Margriet van Klinken - Museum Klooster Ter Apel
Het is voor het eerst dat er zo'n groot onderzoek wordt gedaan naar het verleden van het gebouw. De directeur heeft de eerste modellen van het 16e eeuwse klooster al gezien.
'Toen ik het voor de eerste keer zag dacht ik: 'Wow, dit is veel groter dan ik had verwacht'', vertelt ze. 
Zo ziet de eerste versie van het oorspronkelijke klooster eruit (Foto: Martijn Klungel/RTV Noord):
'De virtuele omgeving is heel anders in vergelijking met hoe je het klooster normaal ziet', vertelt Van Klinken. 'Je kan je wel voorstellen waar bepaalde gebouwen vroeger hebben gestaan, maar als je de bril op doet, dan zie je en voel je het: Het oorspronkelijke gebouw is gigantisch!'
Het klooster had, 500 jaar geleden, extra bijgebouwen. Ook heeft het middenstuk een extra verdieping waar werd geslapen.
Zo ziet het klooster er tegenwoordig uit (Foto: Martijn Klungel/RTV Noord):

Educatieve speelfilm

Naast de virtuele omgeving wordt er ook gewerkt aan een educatieve speelfilm over de historie van het klooster.
?Voor het project is 225.000 euro uitgetrokken. Onder andere het Mondriaan Fonds en de provincie Groningen betalen mee. Het hele project moet aan het einde van dit jaar klaar zijn.