Kwart Groningers vreest hoogte van energierekening

Een monteur sleutelt aan een cv
Een monteur sleutelt aan een cv © Jos Schuurman/FPS (bewerkt)
Een kwart van de Groningers verwacht in de toekomst moeite te hebben met het betalen van de energierekening. Dat blijkt uit onderzoek van Sociaal Planbureau Groningen onder ruim 4.000 Groningers.
Vooral mensen met lagere inkomens vinden het lastig om geld uit te geven aan maatregelen die hun woning duurzamer maken.

Negatieve spiraal

'Mensen met een lager inkomen hebben nu vaak al geen energiezuinige woning en daardoor een hoge energierekening', zegt SCP-onderzoeker Femke de Haan.
'Zij hebben de middelen ook niet om in de duurzaamheid van hun woning te investeren, waardoor hun energierekening ook in de toekomst hoog zal blijven. Hierdoor groeit het verschil tussen arm en rijk. Een onwenselijke ontwikkeling.'
Volgens het SCP zit zo'n 15 procent van de Groningers in zo'n 'negatieve energiespiraal'. Bij lagere inkomens loopt dat op tot dertig procent.

Bestrijding energiearmoede

In december werd bekend dat de gemeente Groningen ruim een miljoen euro van het Rijk krijgt om 'energiearmoede' tegen te gaan. Dat geld is bedoeld om mensen met een kleine portemonnee energiebesparende maatregelen te laten nemen.

Zorgen om klimaatverandering

Uit het onderzoek blijkt ook dat tweederde van de Groningers zich ongerust maakt over de klimaatverandering. Een kwart van de ondervraagden is juist sceptisch over het bestaan van klimaatverandering, de gevolgen hiervan en de invloed van de mens hierop.

Geen fan van windmolens

Het SCP onderzocht ook hoe Groningers over zonne- en windparken denken. De helft van alle ondervraagden ziet graag meer zonneparken in de woonomgeving. Bij windmolen is dat anders. Minder dan één op de vijf Groningers ziet deze graag in de directe woonomgeving (18%).