UMCG stelt meldplicht in voor medewerkers die in Tilburg of Gorinchem waren

© RTV Noord
Medewerkers van het UMCG die in Tilburg of Gorinchem zijn geweest, moeten zich melden bij de afdeling Arbeid en Gezondheid. Dat heeft het stad-Groninger ziekenhuis maandag aan al het personeel laten weten.
Ook als ziekenhuismedewerkers in andere gebieden zijn geweest waar besmettingen met het coronavirus zijn vastgesteld, moeten ze zich melden. Het ziekenhuis heeft Tilburg en Gorinchem apart benoemd, omdat de huidige besmettingen met het coronavirus waarschijnlijk daar zijn opgelopen.

Klachten

Het gaat om alle medewerkers die daar zijn geweest, ook als ze geen klachten hebben. Ze moeten aangeven waar ze precies zijn geweest en op welke datum. Daarna wordt beoordeeld of ze moeten worden getest op het coronavirus of niet. Als medewerkers geen klachten hebben, kunnen ze gewoon aan het werk gaan.
Medewerkers die zich ziek voelen en niet in besmet gebied zijn gewest melden zich zoals altijd gewoon ziek. Alleen als later blijkt dat ze toch contact hebben gehad met een besmette patiënt of ze in een nieuw benoemd risicogebied zijn geweest, moeten ze zich melden.

Hanzehogeschool

De Hanzehogeschool volgt de richtlijnen van het RIVM en de GGD. Dat betekent dat studenten en medewerkers die in de besmette buitenlandse gebieden zijn geweest, de huisarts moeten bellen als ze luchtwegklachten en koorts hebben. Daarnaast hangen in toiletten posters met hygiënetips.
Ook de Rijksuniversiteit Groningen volgt de landelijke richtlijnen. Verder mogen medewerkers van het College van Bestuur niet naar gebieden reizen waar een negatief reisadvies voor geldt. Ook mag niet worden afgereisd naar gebieden waar code oranje geldt. Maandag is daar de maatregel bijgekomen dat 'we een ieder verzoeken geen handen te schudden'.
Het Martini Ziekenhuis heeft ook besloten geen handen meer te schudden. Daarnaast wijzen medewerkers patiënten op het belang van handhygiëne.