Aardbeving met kracht 2.0 bij Wagenborgen (update)

Een seismograaf van het KNMI
Een seismograaf van het KNMI © Erik van 't Woud/ANP
Om 14.41 uur is er een aardbeving gemeten in de buurt van Wagenborgen. De beving heeft volgens het KNMI een kracht van 2.0 op de schaal van Richter en daarmee is het de zwaarst gemeten aardbeving in onze provincie van dit jaar.
Aanvankelijk meldde het KNMI dat de beving een kracht van 2.1 had, maar dat werd vlak daarna bijgesteld naar 2.0.

Bevingsmelder

Via de bevingsmelder van RTV Noord maakten diverse mensen vooral vanuit Wagenborgen melding van een 'duidelijke trilling' en 'hevige dreun'. Ook in onder meer Siddeburen, Appingedam, Hoogezand, Scheemda en Westerwijtwerd voelden mensen de beving.

'Knal en trilling'

Gelle Planting is één van de Wagenborgers die de beving overduidelijk voelde. 'Ik voelde twee keer een knal en twee keer een trilling. Alles wat thuis in de kastjes stond, trilde mee', vertelt hij.
Hij schrok er even flink van. 'Mijn hart begon er sneller van te kloppen. In eerste instantie besef je niet direct dat het een aardbeving kan zijn maar direct daarna dacht ik toch: het kan niet missen dat het tóch een aardbeving is.'
Planting maakte snel een rondje om het huis om te kijken of zijn woning nieuwe beschadigingen had opgelopen. 'Maar ik moet er nog met een scherpere blik naar kijken', zegt hij. 
Update: De kracht van de beving is aangepast naar 2.0 op basis van KNMI-cijfers