Meer dan honderd mensen willen hun huis laten checken door NCG

Gebouw- en huiseigenaren die zich zorgen maken over de veiligheid kunnen zich melden
Gebouw- en huiseigenaren die zich zorgen maken over de veiligheid kunnen zich melden © Mario Miskovic/RTV Noord
Er hebben zich in de eerste paar uur zo'n 165 gemeld bij het Loket 'opname op verzoek' van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG).
Gebouw- en huiseigenaren in onze provincie die zich zorgen maken over de veiligheid van hun pand bij aardbevingen, kunnen daar een bouwkundig onderzoek aanvragen. De aanvragen zijn specifiek bedoeld voor eigenaren van panden die nog niet in het versterkingsprogramma van de NCG zitten.

Vijfhonderd opnames

Panden die in aanmerking komen voor onderzoek moeten in de gemeente Appingedam, Delfzijl, Loppersum, Groningen, Midden-Groningen, Het Hogeland of Oldambt staan.
Dit jaar kunnen vijfhonderd opnames worden uitgevoerd. 'Of alle 165 panden die nu zijn aangemeld ook daadwerkelijk onderzocht gaan worden, is nog niet duidelijk. We moeten nog kijken of alle aanmeldingen aan de voorwaarden voldoen', aldus NCG-woordvoerder Saskia Dijkema.

Wachtlijst

Mochten er uiteindelijk meer dan vijfhonderd eigenaren zich melden, dan komt er een wachtlijst, legt Dijkema uit.
Een bouwkundige kijkt naar de constructie van bijvoorbeeld een huis of bedrijfspand, maar ook naar de onderdelen. Daarna wordt een rapport opgemaakt. Op basis daarvan bepaalt de NCG of het nodig is om een gebouw verder te beoordelen. Is dat nodig, dan wordt het pand opgenomen in het lokale programma van aanpak van de gemeente.