PVV stelt Kamervragen over skitrip Vindicat naar Noord-Italië

De PVV heeft Kamervragen gesteld over de skivakantie van Vindicat naar Noord-Italië. De partij noemt de skitrip van de studentenvereniging naar Sestriere in verband met het coronavirus 'zeer onverstandig' en wil weten of de ministers van Onderwijs en Volksgezondheid het daarmee eens zijn.

Ongeveer negenhonderd Vindicat-leden vertrokken afgelopen zaterdag met bussen voor de lustrumreis naar Sestriere. De plaats ligt in het noordwesten van Italië in de regio Piemonte. Vooral in de regio Lombardije, ten oosten van Piemonte, zijn veel gevallen bekend van besmetting met corona.

Voor de regio Piemonte, waar Vindicat verblijft, geldt geen negatief reisadvies. Wel zijn er volgens het RIVM veiligheidsrisico's door het coronavirus. Het aantal besmette gevallen in die regio stond afgelopen zondag op 49 en is er daardoor sprake van 'wijdverspreide transmissie van het virus'.

De lokale autoriteiten nemen maatregelen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Publieke evenementen kunnen zijn afgelast en sommige openbare instellingen zoals musea, zijn gesloten. Ook kan openbaar vervoer vertraagd zijn.

Voor de regio Lombardije, pal naast Piemont, geldt sinds 24 februari een negatief reisadvies.
Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Op moment van schrijven staat het officiële aantal coronagevallen in Italië op meer dan tweeduizend, waarvan het meeste in het noorden.

'Niet veel aan de hand'

'Hier is niet veel aan de hand', vertelt Vindicat-rector Floris Hamann tegen de U-Krant. 'Kroegen en restaurants zijn ook gewoon open. We hebben dagelijks contact met het RIVM, Buitenlandse Zaken en de GGD. Op het moment dat de regio onveilig wordt verklaard, vertrekken we meteen.'

De PVV wil ook weten waarom er nog geen landelijk, eenduidig beleid is als het gaat om voorzorgsmaatregelen die de Nederlandse universiteiten kunnen nemen tegen het virus.

Lees ook:

- Vindicat met 900 leden op wintersport naar Italië, ondanks coronavirus
- Scholenorganisatie Groningen informeert ouders over coronavirus

Meer over dit onderwerp:
studenten universiteit vindicat coronavirus zorg
Deel dit artikel:

Recent nieuws