Zonnepark Finsterwolde van de baan; Oldambt weigert medewerking

Het hoge woord is eruit: Finsterwolde krijgt geen zonnepark aan de rand van het dorp. Dat heeft de gemeenteraad van Oldambt maandagavond besloten. Het besluit werd met applaus ontvangen door de aanwezige tegenstanders van het park.
De raad weigert een zogenaamde verklaring van geen bedenkingen af te geven. Daarmee verspert zij de weg richting een vergunning.
Het besluit hing al in de lucht. Ruim een half jaar geleden gaf een meerderheid van de gemeenteraad al aan 'nu en in de toekomst' niet mee te willen werken aan dit zonnepark. De raad houdt dus voet bij stuk.

Rustige avond

Er wordt al 2,5 jaar over dit dossier gediscussieerd. Er liggen sinds de zomer van 2017 plannen voor een zonneweide van vijftien hectare, waarvan twaalf bedoeld voor de panelen. Dat park zou aan de rand van het dorp moeten komen, ten noorden van de H.J. Siemonsstraat.
Direct kwamen dorpsbewoners in verweer tegen de plannen. Wat volgde waren onder andere meerdere (draagvlak)onderzoeken en talloze verhitte discussies.
Deze maandagavond was alles anders. Iedereen wist op voorhand hoe de hazen liepen. De raadsleden waren rustig en de omwonenden namen dit keer niet de moeite om in te spreken. Voor iedereen gold: alles is al meerdere keren gezegd.

Rechter

Dat dit besluit is genomen, betekent niet automatisch dat het daarmee af is. Initiatiefnemer NaGa Solar heeft al eerder aangekondigd de stap naar de rechter te maken, zodra Oldambt medewerking weigert.
Om sterker te staan bij de rechter, heeft Oldambt de hulp ingeroepen van een advocatenbureau. Dat is, in samenwerking met een deel van de gemeenteraad, tot bepaalde gronden gekomen waarop zij denkt dat het zonnepark geweigerd kan worden.
Ger Klein (Gemeentebelangen Oldambt) namens de raad over dat rapport: 'Wij hopen dat dit juridisch stand houdt en daarvoor hebben wij goede hoop.'