Deze maatregelen nemen bedrijven en instellingen tegen het coronavirus

Ook in de Tweede Kamer worden maatregelen getroffen
Ook in de Tweede Kamer worden maatregelen getroffen © ANP
'Wij volgen de richtlijnen van het RIVM en de GGD', is een veel gehoord antwoord op de vraag wat Groningse bedrijven en instellingen doen tegen het coronavirus. Een rondgang leert dat zetmeelcoöperatie Avebe wel op eigen initiatief maatregelen neemt om verspreiding te voorkomen.
Op 27 februari werd het coronavirus (Covid-19) voor het eerst vastgesteld in Nederland. Een man uit het Brabantse Loon op Zand bleek besmet te zijn. Sindsdien zijn volgens het RIVM 24 Nederlanders gediagnosticeerd met het virus.
Onder hen zijn geen Groningers, maar desondanks neemt Avebe wel maatregelen. 'Wij hebben onze zakelijke vlieg- en treinreizen opgeschort', zegt woordvoerder Marieke Kanon. Volgens haar heeft deze maatregel vooral gevolgen voor de medewerkers van de salesafdeling, die regelmatig in het buitenland zijn om bijvoorbeeld het contact met zakenrelaties te onderhouden.
'Verder adviseren wij onze medewerkers om vergaderingen zoveel mogelijk online te laten plaatsvinden en echte bijeenkomsten te beperken', zegt Kanon.

Groningse productielocaties

'Voor onze medewerkers op de productielocaties in Groningen is het praktisch gezien niet mogelijk om vanuit huis te werken. Wij raden hen aan extra alert te zijn op de persoonlijke hygiëne en raden af om collega's bijvoorbeeld de hand te schudden.'

MartiniPlaza

Ook voor de medewerkers van MartiniPlaza is het vrijwel onmogelijk om vanuit huis te werken, stelt algemeen directeur Willem de Kok. Hij vertelt dat deurklinken en trapleuningen extra worden schoongemaakt en dat het personeel extra uitleg heeft gekregen over de hygiëne.
Er zijn volgens het RIVM drie simpele dingen die je kan doen om verspreiding te voorkomen.
- Was regelmatig je handen
- Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
- Gebruik papieren zakdoekjes.
Omdat huisartsen en GGD's worden overspoeld met telefoontjes over het coronavirus doet het RIVM de volgende oproep:
'Mensen die terugkomen uit gebieden waar het virus heerst en die zich ziek voelen moeten thuis uitzieken en zo min mogelijk contact hebben met andere mensen. Verreweg de meeste mensen zullen vanzelf opknappen en hoeven daarom niet de dokter te bellen. Alleen als de klachten verergeren, met koorts boven de 38 graden in combinatie met hoesten en/of kortademigheid, moet de huisarts worden gebeld.'
'Alle evenementen gaan voorlopig gewoon door. Er is nog geen code rood', zegt De Kok. MartiniPlaza heeft contact opgenomen met andere theaters en evenementenlocaties in Nederland om te inventariseren hoe zij omgaan met het coronavirus.
Jorien Bakker, woordvoerder van de Rijksuniversiteit Groningen, zegt de aanwijzingen van het RIVM en de GGD nauwlettend in de gaten te houden. Haar collega Evanya Breuer, van de Hanzehogeschool, sluit zich daarbij aan.
'Wel hebben wij onze communicatie rondom het coronavirus geïntensiveerd. Wij sturen nu wekelijks een update via de mail naar studenten en medewerkers. Dit is naast de informatie die wij verspreiden op onze website en het intranet.'

Lessen gaan gewoon door

Volgens Breuer is er op dit moment geen enkele reden om de geplande evenementen af te gelasten of de lessen niet door te laten gaan. 'Mocht dat wel zo zijn, dan brengen wij de betrokkenen zo snel mogelijk op de hoogte.'

Geen klussende vrouwen

Bouwmarkt Bauhaus heeft vanwege het coronavirus een streep gezet door de geplande Womens Night in de vestiging in Groningen. En dat is niet de enige maatregel. 'Puur uit voorzorgsmaatregelen hebben we besloten alle vergaderingen en bijeenkomsten af te gelasten', zegt Anne-Lize Schenkeveld namens de bouwmarkt.
De gemeente Delfzijl en Groningen Seaports laten weten behoudens het advies van het RIVM nog geen verdere maatregelen te treffen tegen het coronavirus.