Omwonenden vrezen uitbreiding van windpark bij Delfzijl

Twee belangstellenden tijdens de informatiebijeenkomst over windpark Delfzijl Zuid.
Twee belangstellenden tijdens de informatiebijeenkomst over windpark Delfzijl Zuid. © Martin Drent/RTV Noord
Omwonenden van windpark Delfzijl Zuid zijn bang dat het park alsnog wordt uitgebreid met zestien nieuwe turbines, zo bleek dinsdagavond op een infobijeenkomst in Wagenborgen.
Enkele tientallen mensen lieten zich in De Ontmoeting bijpraten over de plannen.

Raad van State

Officieel gaat het om een nieuw windpark: Delfzijl Zuid Uitbreiding. De turbines krijgen een tiphoogte van tweehonderd meter. De Raad van State zette ruim een jaar geleden een streep door het plan, omdat te veel omliggende huizen last zouden krijgen van slagschaduw en geluidsoverlast.
De initiatiefnemers hebben de plannen inmiddels aangepast. Zo krijgen de turbines een stillere rotor en zijn enkele huizen opgekocht, waarmee de Raad van State volgens de ontwikkelaars wel groen licht zou moeten geven, mocht het tot een zaak komen.

Landschap aangetast

Toch zijn omwonenden bang voor overlast, zegt voorzitter Itie Doddema van Dorpsbelangen Wagenborgen. 'Mensen hebben last van slagschaduw en het geluid dat de windmolens maken. En laten we eerlijk zijn: het ziet er niet uit, ons mooie landschap wordt aangetast.'
Dorpsbewoner Frans Smit is voorstander van de komst van de turbines, maar niet met zestien tegelijk: 'Je moet met de tijd meegaan, alleen de hoeveelheid vind ik eigenlijk teveel. Eén windmolen zou voor het dorp al voldoende zijn geweest.'
Een moment tijdens de informatiebijeenkomst over het windpark (Foto: Martin Drent/RTV Noord)

Gebiedsfonds

Omliggende dorpen als Wagenborgen en Nieuwolda komen niet met lege handen te staan. De initiatiefnemers van het windpark storten jaarlijks zo'n 50.000 euro in een gebiedsfonds om de leefbaarheid in de buurt te vergroten. Tien directe omwonenden krijgen daarnaast dertig jaar lang tweeduizend euro ter compensatie. Ook krijgen zij eenmalig 2.500 euro.
'De voorstanders zul je hier vanavond niet horen', zegt wethouder IJzebrand Rijzebol (CDA) van Delfzijl. 'Er zijn er genoeg, maar zij zullen dat niet hardop te zeggen uit angst voor boze reacties van tegenstanders.'

Afdoende

Rijzebol verwacht dat het plan dit keer wel door de Raad van State zal komen. 'Wij hebben als gemeente de regels niet aangepast. De initiatiefnemers hebben maatregelen genomen om aan de normen voor geluid en slagschaduw te voldoen. Als je kijkt naar andere windparken, moet dit afdoende zijn.'
De provincie Groningen is groot voorstander van het park om te voldoen aan de taakstelling voor het opwekken van 855,5 megawatt windenergie op land. Zonder dit park wordt dat een lastige klus. Als Groningen de taakstelling niet haalt, wordt het gemiste aantal megawatt door het Rijk verdubbeld en moet dat hoe dan ook geplaatst worden in onze provincie.

Natuuronderzoek

De stichting Oldambt Windmolenvrij heeft samen met Dorpsbelangen Wagenborgen en Nieuwolda een zaak lopen bij de Raad van State tegen het windpark. Ze zijn bang dat beschermde vogels zoals de kiekendief worden geraakt door de molens en eisen meer natuuronderzoek.
De zitting was enkele weken geleden. De bestuursrechter moet nog uitspraak doen in deze zaak.
Het bestemmingsplan voor het windpark en de omgevingsvergunning liggen tot en met 8 april ter inzage. Tot die tijd kunnen zienswijzen worden ingediend.
De initiatiefnemers van de uitbreiding van windpark Delfzijl Zuid zijn de bedrijven Eneco Wind, ZuidZes, Kloosterland en NiHerg.