Celstraf voor man na bijna fatale kopschop op feest Gyas

© Jos Schuurman/FPS
Het gerechtshof in Leeuwarden heeft een 22-jarige man uit Assen voor poging tot doodslag bij de roeivereniging Gyas in Groningen veroordeeld tot anderhalf jaar cel. Een jaar hiervan is voorwaardelijk.
Het Hof vindt het belangrijk dat de man zijn ingezette behandeltraject voortzet. De rechtbank veroordeelde de man in april 2018 ook al tot anderhalf jaar cel.

Feest

De Assenaar schopte en sloeg in oktober 2017 een goede vriend meerdere keren tegen het hoofd. Het slachtoffer liep daardoor een schedelfractuur en hersenletsel op. Dit gebeurde bij roeivereniging Gyas. De Assenaar had, als lid van de vereniging, zijn vriend meegenomen naar een feest op de club.

Spijt

De man wist niet meer waarom hij zijn vriend zo toetakelde. Hij had zo'n twintig biertjes op en kon zich daardoor niets meer herinneren. Wel betuigde hij spijt. De hogere rechters konden wel geloven dat de man veel spijt had. De Assenaar is nooit eerder voor zoiets veroordeeld. 
Deskundigen constateerden een persoonlijkheidsprobleem bij de Assenaar. Toch wordt de daad hem volledig aangerekend. De intensieve behandeling die is ingezet, moet worden voortgezet, vindt het Hof.