Geen tijdelijke fietstunnel bij Esperantokruising

Fietsers die nu nog gebruik maken van de Esperantokruising in Groningen moeten vanaf 3 april jarenlang omfietsen. Een poging om een tijdelijke tunnel in gebruik te stellen is gestrand.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Groningen hebben onderzocht of het zogenoemde kabelkanaal gebruikt kon worden als tijdelijke fiets- en voetgangerstunnel. Die doorgang ligt enkele tientallen meters van de huidige Esperantokruising. 

Twee meter breed

Maar het kabelkanaal is twee meter breed en 2,20 meter hoog. 'Het voldoet daarom niet aan de minimumeisen van sociale veiligheid', stelt de gemeente Groningen.

'Bovendien ligt de doorgang in het werkgebied van aannemer Combinatie Herepoort. Dat is verboden terrein voor onbevoegden.'

Nieuwe tunnel ligt er al

De toekomstige fiets- en voetgangerstunnel ligt al op zijn plek, vlak bij de huidige Esperantokruising.

'Daar staan echter de pilaren van de tijdelijke ringweg pal voor', zegt een woordvoerder van Aanpak Ring Zuid. 'Daarom kan die tunnel de komende jaren niet gebruikt worden.'

In april dicht

De Esperantokruising, die wordt ervaren als een van de gevaarlijkste kruispunten in de stad Groningen, sluit vrijdag 3 april voor al het verkeer, met uitzondering van de treinen.

Eerder die dag gaat de Helperzoomtunnel open, die ruim een kilometer verderop ligt. Fietsers en voetgangers kunnen ook bij station Europapark onder het spoor door.

Lees ook:

Partijen willen Esperantokruising alleen voor fietsers en voetgangers openhouden
- Helperzoomtunnel gaat op 3 april open
- Dit vinden Groningers de onveiligste verkeerspunten

Meer over dit onderwerp:
GRONIÑGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws