FC Groningen niet akkoord met schikkingsvoorstel

Een rookpot op het veld tijdens FC Groningen - Ajax
Een rookpot op het veld tijdens FC Groningen - Ajax © Orange Pictures
FC Groningen gaat niet akkoord met het schikkingsvoorstel die de aanklager betaald voetbal bij de club heeft neergelegd. Die wil dat de Groningers een boete van 17.500 euro betalen en het vak met de fanatieke supporters één duel leeghouden.
Dat laatste zou plaatsvinden op 10 april, als FC Groningen het opneemt tegen sc Heerenveen. Eerder dit seizoen bleef Vak F ook al leeg in de thuiswedstrijd tegen FC Twente.

Fakkels en rookpotten

Het schikkingsvoorstel is gedaan omdat er in de thuiswedstrijd tegen Ajax op 26 januari meerdere fakkels en rookpotten in Vak F werden afgestoken op de Noordtribune. Ook moest het duel kort worden stilgelegd omdat er een rookpot op het veld was gegooid.
De club ontkent niet dat er toen vuurwerk is afgestoken, maar gaat niet akkoord met het schikkingsvoorstel. FC Groningen vindt dat er genoeg maatregelen zijn getroffen om incidenten te voorkomen, door onder meer de personen die vuurwerk afstaken te identificeren en te straffen.
Wij willen voorkomen dat onschuldige supporters worden gedupeerd door medesupporters
Wouter Gudde, algemeen directeur FC Groningen
Ook vindt de club dat supporters die tegen Ajax geen vuurwerk afstaken, maar tegen Ajax wel in Vak F zaten, niet opnieuw gestraft mogen worden vanwege het gedrag van anderen. 

Niet de juiste maatregel

Algemeen directeur Wouter Gudde vindt dat collectief straffen niet de juiste maatregel is. 'Wij willen voorkomen dat onschuldige supporters worden gedupeerd door medesupporters, die toch vuurwerk blijven afsteken. Daarmee benadelen ze overige supporters willens en wetens', stelt hij.
Omdat FC Groningen het niet eens is met het schikkingsvoorstel, wordt de zaak op een later moment opnieuw behandeld.