Vindicat eerder terug van wintersport: 'Veiligheid van onze leden staat voorop'

Wintersporters. Inzet: het logo van Vindicat
Wintersporters. Inzet: het logo van Vindicat © ANP/Bewerking: RTV Noord
De 900 leden van Vindicat die in het Italiaanse Sestrière op wintersport zijn, komen vanwege het coronaviris een dag eerder dan gepland thuis. De studenten zullen na thuiskomst twee weken geen college volgen.
Dat bevestigt Vindicat-rector Floris Hamann.
De Vindicat-leden zouden zaterdag terugreizen, maar stappen nu vrijdagmiddag in de bus. Dat gebeurt in groepen, tussen 12.00 uur en 15.00 uur 's middags. De leden komen een dag later aan in Groningen.
Met dit besluit willen we de zorgen van onze leden en hun familie en vrienden wegnemen
Floris Hamnn - Rector Vindicat

'Zelf besloten'

De wintersport van Vindicat in coronagebied is deze week landelijk nieuws. Toch is dat volgens Hamann niet de reden voor het voortijdige vertrek.
'We hebben dit zelf besloten. We zijn daarbij niet geadviseerd door de burgemeester of de GGD. Sinds dinsdag is de dynamiek enorm veranderd. Met dit besluit willen we de zorgen van onze leden en hun familie en vrienden wegnemen. De veiligheid van onze leden staat voorop'.
Volgens Hamann zijn er op dit moment geen zieke Vindicat-leden bekend.

Geen colleges

Rector Floris Hamann van Vindicat heeft de betreffende leden geadviseerd om conform de GGD-richtlijjnen te besluiten of ze wel of niet naar college kunnen: 'Voor medicijnen-en tandheelkundestudenten kan die afweging anders liggen, maar dan nog blijft het een eigen afweging. Als een faculteit vraagt om maar liever weg te blijven, volgen studenten dat verzoek natuurlijk op. Zo is het ook afgesproken met de RUG en de Hanzehogeschool.'

Plan maken

Op de vraag waarom de terugreis niet vandaag al plaatsvindt, antwoordt Hamann: 'Omdat het een grote logistieke operatie is. En op deze manier geven we alle instanties genoeg tijd om een goed plan te maken.'

Reisadvies

Sestrière ligt in de regio Piemonte, waar een uitbraak van het coronavirus is vastgesteld. De studentenvereniging vertrok afgelopen zaterdag uit Groningen na overleg met GGD en RIVM. Dinsdag werd het reisadvies voor Piemonte aangescherpt. Dat was voor Vindicat-rector Floris Hamann nog geen reden om terug te komen.

De situatie in Noord-Italië

Voor de Noord-Italiaanse regio's Aosta-vallei, Piemonte, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurie geldt nu kleurcode oranje, zoals op onderstaand kaartje te zien is. Sestrière, waar de Vindicat-leden verblijven, ligt in Noordwest-Italië en is met een zwarte cirkel gemarkeerd.
Het RIVM raadt alle niet-noodzakelijke reizen naar deze gebieden af, om verdere verspreiding van het virus in Nederland te voorkomen. In de meeste gebieden in Noord-Italië heeft de lokale overheid ook al maatregelen genomen. Zo zijn scholen en musea gesloten. 

Opgevangen door GGD

De GGD heeft bekendgemaakt dat de bussen van Vindicat zaterdag 'gefaseerd opgevangen worden'. 'Dat gebeurt op een nog nader te bepalen locatie. Daar geven we voorlichting, beantwoorden vragen en zo nodig controleren we studenten. De details hiervoor werken we nu uit.'

Buschauffeur weigerde klus

Sunweb zegt tegen de NOS dat er bussen klaarstaan voor de terugtocht. De buschauffeurs zijn niet bang voor besmetting, laat een woordvoerder weten. Een buschauffeur weigerde de klus, maar voor hem is een vervanger gezocht, zegt de reisorganisatie.