Gemeente Groningen legt omstreden verhuurder dwangsom van 20.000 euro op

Links het grijze pand aan de Westerbinnensingel
Links het grijze pand aan de Westerbinnensingel © Google Streetview
De gemeente Groningen eist 20.000 euro van de omstreden verhuurder Joshua Camera omdat hij zich bij het verbouwen van een pand in Stad niet zou hebben gehouden aan de vergunning.
Camera is het hiermee niet eens. Daarom probeerde zijn advocaat donderdag bij de Raad van State de dwangsom ter hoogte van 20.000 euro van tafel te krijgen.
Volgens de gemeente heeft Camera bij het verbouwen van de voorgevel van een pand aan de Westerbinnensingel afgeweken van de regels. Dat terwijl het pand, met zes wooneenheden, in het beschermde stadsgezicht staat. In 2017 werd dat al duidelijk na een bouwcontrole.

Nieuwe dwangsom

'Maar zelfs de kleinste overtreding is niet ongedaan gemaakt', zei een woordvoerder van de gemeente donderdag in Den Haag. Om die reden heeft de gemeente inmiddels een tweede dwangsom opgelegd, nu van 60.000 euro. Die zaak ligt bij de rechtbank Noord-Nederland.
Volgens de advocaat van Camera zijn de afwijkingen kleinigheden waar de gemeente niet over moet vallen. 'In grote lijnen is volgens de tekening verbouwd', zei hij. Het gaat om kunststofkozijnen aan de voorkant die van aluminium hadden moeten zijn. Ook is de zinken dakrand niet volgens de tekening uitgevoerd.

Kozijnen en berging

Bij kozijnen in de slaapkamers zitten geen papieren dat ze voldoende brandwerend zijn. Beneden had een zelfsluitende deur moeten zitten en er is geen gemeenschappelijke berging die er wel moet zijn. 'Die berging heeft hij verhuurd aan een van de bewoners om meer huur te kunnen krijgen', zei de gemeentewoordvoerder.
De Raad van State maakt over een paar weken bekend of Camera 20.000 euro moet overmaken aan de gemeente.