Dode dieren gedumpt in sloot bij Kiel-Windeweer: 'Met morbide plezier gedood'

Nabij Kiel-Windeweer zijn het afgelopen weekend dode vossen, reeën en een ekster in een sloot gedumpt. Van de vossen was de staart gevild en de reeën waren in stukken gereten.
De Faunabescherming ontving een melding met foto's van de gruwelijke vondst. De Statenfractie van de Partij voor de Dieren vraagt de provincie om onderzoek naar de gebeurtenissen.

Tot de bodem uitzoeken

Statenlid Ankie Voerman is geschrokken van de misdaad: 'Wat een wreedheid. Deze dieren zijn overduidelijk voor iemand z'n morbide plezier gedood. De ontvelde staarten van de vossen lijken te wijzen op stroperij.'
'Wij willen dat dit tot de bodem wordt uitgezocht. Niet alleen door de politie, maar ook door de provincie, die verantwoordelijk is voor toezicht op natuurcriminaliteit, en voor naleving van de Wet Natuurbescherming.'
De fractie vraagt het college om navraag te doen bij de plaatselijke buitengewoon opsporingsambtenaar, de wildbeheereenheid en de politie, en vervolgens aan te sturen op een strafrechtelijk proces.

Registratie stroperij

In 2018 stelde de fractie ook al vragen aan het college over stropers, omdat zij zich zorgen maakte over voldoende aanwezigheid in het veld van inspecteurs en grondige opvolging van meldingen. Toen gaf de gedeputeerde aan dat de controle op stroperij voldeed. Uit de antwoorden bleek ook dat er geen administratie wordt bijgehouden van stroperij.
De Partij voor de Dieren dringt aan op centrale registratie van stroperij, onder meer om de pakkans te vergroten.