Omwonenden Sellingerbeetse: 'Geen draagvlak voor drijvend zonnepark'

De Noord- en Zuidplas in Sellingerbeetse
De Noord- en Zuidplas in Sellingerbeetse © Kremer Zand en Grind
Een groepje omwonenden stelt dat er, onder de mensen in de buurt, geen draagvlak is voor de plannen van een drijvend zonnepark bij zwemplas Beetse Koel'n in Sellingen.
Dat zou blijken uit een enquête die is ingevuld door 48 inwoners. Volgens de groep heeft 69% aangegeven tegen de komst van drijvende zonnepanelen te zijn. 
Initiatiefnemers van het drijvende zonnepark, Kremer Zand en Grind en ontwikkelaar GroenLeven, willen panelen plaatsen op de zuidplas in Sellingerbeetse. Daar kan ook gezwommen worden.
De opgewekte stroom wordt gebruikt voor de zandwinning. Het bedrijf is van plan om de verwerkingsinstallatie naar een nabijgelegen industriegebied te verplaatsen. Het gewonnen zand kan dan met een pijp naar de installatie gepompt worden waardoor overlast van af- en aanrijdende vrachtwagens verdwijnt.

'Weinig kritiek'

Volgens de gemeente Westerwolde zijn er weinig omwonenden die kritiek hebben geuit. De gemeente heeft inspraakavonden georganiseerd waarbij de mensen uit de buurt zijn uitgenodigd.
Maar de omwonenden die de enquête zijn gestart, kunnen zich niet vinden in het verslag van de gemeente. 
Klaartje Duijm is één van de initiatiefnemers. Eerder bood ze al een petitie aan die ruim 900 keer is ondertekend. Ook toen uitte ze kritiek op de zogenaamde maatwerkmethode, een methode die draagvlak onder de bevolking moet meten. Er zou tijdens de bewonersbijeenkomsten niet gevraagd zijn of je voor of tegen de plannen bent.

Definitief besluit

Wethouder Henk van der Goot ontkende dat. 'Wij vragen de omwonenden wat ze van de plannen vinden en of ze het eens zijn met de plannen. Dat is een hele duidelijke vraag', zei de wethouder toen.
De werkgroep heeft de resultaten naar de gemeente gestuurd. Op 25 maart praat de gemeenteraad weer over de plannen. Het definitieve besluit wordt op 15 april genomen.